LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

CinePOLSKA – filme poloneze la București

de veiozaarte  |  9 noiembrie, 2017  |  0 comentarii

Eroi care au schimbat epoci, oameni cu pasiuni mari sau care reușesc să ne binedispună în zilele de toamnă vor putea fi văzuți pe ecranul cinematografului Elvire Popesco din București în perioada 17-26 noiembrie, în timpul festivalului de film polonez CinePOLSKA.

Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la București cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume.

– Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda – „Imaginea de apoi”.

Festivalul începe vineri, 17 noiembrie, cu proiecția filmului „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez care a schimbat viața intimă a polonezilor cu ajutorul cărții sale bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape 7 milioane de exemplare. Povestea vieții doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia de după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum și dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara într-o atmosferă plăcută, dar și că vor ieși din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieți.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă, 18 noiembrie. Seara va fi petrecută în compania cunoscutei regizoare poloneze Agnieszka Holland și a filmului „Tablou de vânătoare”, regizat împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obținut Ursul de Argint pentru film la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acțiune se desfășoară în frumoșii munți polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărțile cunoscutei scriitoare Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este și candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

• Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfășoară în zilele de 17-19 noiembrie și 24-26 noiembrie 2017,  la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).

• Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20.00.

• Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

• Prețul biletelor: tarif întreg – 15 lei, tarif redus – 10 lei, carnet 3 bilete – 30 lei.

 

PROGRAM:

17.11.2017, ora 20.00 – ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (regia: Maria Sadowska, 117 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

18.11.2017, ora 20.00 – Deschiderea oficială: TABLOU DE VÂNĂTOARE / Pokot (regia: Agnieszka Holland, Kasia Adamik, 128 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

19.11.2017, ora 20.00 – ULTIMA FAMILIE / Ostatnia rodzina (regia: Jan P. Matuszyński, 124 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

24.11.2017, ora 20.00 – PLANETA CELOR SINGURI / Planeta singli (regia: Mitja Okorn, 135 min.), vârsta recomandată: peste 12 ani

25.11.2017, ora 20.00 – MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Maria Skłodowska-Curie (regia: Marie Nöelle, 95 min.), vârsta recomandată: peste 13 ani

26.11.2017, ora 20.00 – IMAGINEA DE APOI / Powidoki (regia: Andrzej Wajda, 99 min.), vârsta recomandată: peste 15 ani

DETALII DESPRE FILME >>>

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *