LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Trilogia Postspectacol

de veiozaarte  |  5 mai, 2011  |  3 comentarii

10 mai, ora 20.00 – Postspectacolul ajunge la Teatrul Naţional

Trilogia se desfăşoară astfel:

1. Autorii ar dori să veniţi la spectacolul lor

2. Neocatarsis

3. Candidatura la Preşedinţie

<Spectacolul s-a terminat demult, CNDB a dispărut fizic, peregrinarea în stare precară a început. Dar noi ştiam că locul acela era menit să existe doar pentru o perioadă determinată, căci odata postspectacolul anunţat şi pus în practică, sfărşitul era iminent.

“Caragealiana” s-a plasat la km 0 şi îşi aşteaptă clădirea căreia să-i stea pavăză.

Trebuie să-i mulţumim încă o dată TNB-ului pentru grija cu care a facilitat evacuarea, pentru minuţiozitatea cu care a îndepărtat apendicele inutil numit CNDB.

Epoca distrugerii prin construcţie şi reconsolidare nu s-a terminat în ’89. Azi suntem în plin avant al epocii de aur, cartierele cad răpuse (vezi Buzeşti), avem un singur partid, FSN împărţit în facţiuni, avem din nou un singur post de televiziune doar că azi are vreo 15 feţe şi nume.

Spectacolul este mult mai bogat şi efervescent dar tot în faţa televizorului stăm şi înjurăm “partidul” şi preşedintele ţării.

Printre alte legături cu trecutul traumatic a apărut şi o mişcare (pe filiera neo-conservatoare americană) Pro-Vita, care încearcă să scoată în afara legii avortul.

Putem adauga la lista şi arta contemporana care a ieşit definitv (dacă a fost vreodată) din raza vizuală a ministerului patrimoniului aşa cum era şi normal în aceste condiţii ortodoxe. Patrimoniul e întotdeauna trecutul epurat şi prezentul modificat radical prin prisma acestui trecut, se operează pe ambele lungimi temporale, statul salvează ce e “naţional” numai atunci când îl recunoaste. TNB, ca în orice epocă, prosperă!

Azi noul om nou e printre noi, noile “blocuri” sunt aici şi ele, clădiri de birouri glossy, curate şi pe lângă care, când treci, te vezi ca într-o oglindă. În plus programul de austeritate propus ca urmare a crizei seamană grozav cu cel din anii‘80 prin care ne “plăteam datoriile externe”.

Aşadar am putea zice fără să părem extrem de deplasaţi ca România a repornit proiectul totalitar. Doar ca acum statul şi capitalul privatul merg cot la cot, legaţi ombilical de instituţille supra-democratice şi supra-naţionale care administrează “the big picture”. Populatia este motivată  afectiv să suporte şi să se resemneze prin proiectul anti-comunist anacronic dar eficace, astfel reprimându-si orice alternativă micro sau macro. Indivizii se adăpostesc în categoriile lor sociale, în mini cetăţi-vile şi aşa apar politiile secundare, BGS, Scorseze, etc, gena neoliberală e cea mai adaptată la condiţiile severe, rezistă cataclismelor de orice gen.

Acesta este contextul în care trebuie să apărem pe scenă, o scenă care şi-a mutat de mult cuibul în spaţiul semiotic confuz privat-public care hipnotizează, ai zice ca suntem la limită desi reacţiile maselor şi ale intelectualilor sunt surprinzător de atrofiate. Toate lumea vorbeşte despre “sfârşitul timpurilor” deşi şi “ele” nu  mai sfârsesc odată.

Postspectacol înseamnă un refuz dar şi o rezistenţă la modul curent de te plasa într-un teatru/spaţiu de reprezentare, văzând teatrul ca un loc ce trebuie să se dizolve în mediul ce-i este contemporan.

Ca ultim gest am decis să ieşim din teatru  şi să candidam la preşedinţie!>

Candidatul la preşedinţie

Spectacolul are loc la Sala Atelier a TNB (intrarea prin Operetă)
Preţ bilete: 20 de lei / 10 lei redus
Biletele se achiziţionează de la Casa de Bilete a TNB

 

Recomandat de RFI Romania

Parteneri media : 24 Fun, Liternet, Veioza Arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Infodance.ro, Youmago.ro, Tataia, CriticAtac

 

EVENIMENTE

3 răspunsuri la “Trilogia Postspectacol”

  1. mansour spune:

    un spectacol penibil dat in ultimele luni de c.n.d.b. conform legilor universului. un copil rasfatat care refuza speriat sa iasa din barlog. urla si cere tzatza si atentie . un fel de pseudoburic plin de scame.

  2. mansour spune:

    jos cenzura !

  3. veiozaarte spune:

    se cheama moderarea comentariilor nu cenzura… dureaza putin pana sunt aprobate comentariile. mersi de intelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *