LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Screening 1:1 – Peter Weibel, Marina Gržinić/Aina Šmid

de veiozaarte  |  18 octombrie, 2011  |  1 comentariu

Joi, 20 octombrie, ora 19.00, la Centrul de Introspecție Vizuală (Str. Biserica Enei, nr.16) revine seria de proiecții 1:1, proiect al CIV. Această sesiune este curatoriată de colectivul AAA+, format din Carla Albert, Dan Angelescu, Simina Neagu și Ioana Stan. Ne-am bucura să vă avem alături și v-am mulțumi dacă ați împărtăși vestea pe site-uri/blog/facebook.

După proiecție, la ora 21.00, vă invităm în Club Control, pentru un concert experimental organizat de Asociația Culturală JADD (Ilia Belorukov, RU). http://www.facebook.com/event.php?eid=176840169063832

http://pplus4.ro/
http://www.facebook.com/AAAplusCollective

Screening 1:1 – Peter Weibel, Marina Gržinić/Aina Šmid

JOI, 20 OCTOMBRIE, ORA 19:00, LA CENTRUL DE INTROSPECȚIE VIZUALĂ

Peter Weibel (n. 1944, Ucraina) este artist, curator și teoretician. Opera lui include artă conceptuală, performance, film experimental, video art și computer art. Lucrările artistului se concentrează pe o analiză critică a funcționalității diverselor medii electronice interactive (film, înregistrări audio și video) în construirea realității.

Primele lucrări ale lui Peter Weibel aparțin unei perioade tumultoase în care totul părea posibil în artă. Totuși, artistul nu numai că a reușit să își creeze o imagine de critic al media, dar a și găsit oportunitatea să își prezinte propriile teme.

Marina Gržinić și Aina Šmid colaborează de 22 de ani. Lucrările lor au fost prezentate în mai mult de 100 de festivaluri video din toată lumea, primind nenumărate premii. Artistele au colaborat în peste 40 de producții video, instalații media și performance. Independent, au realizat documentare și producții televizate.

Marina Gržinić (n. 1958) este doctor în filosofie și cercetător la Institutul de Filosofie ZRC SAZU (Centrul Științific și de Cercetare al Academiei de Știință și Artă din Slovenia) în Ljubljana. Marina Gržinić este profesoară la Academia de Arte Plastice din Viena. De asemenea, lucrează ca teoretician media, critic de artă și curator.

Aina Šmid (n. 1957) este profesor de istoria artei și lucrează ca editor de design și arhitectură pentru o revistă din Ljubljana.

Reflecția teoretică și critică aplicată apar atât în lucrările artistului austriac Peter Weibel, cât și în cele aparținând duo-ului sloven Marina Gržinić/Aina Šmid, alături de o investigare a mediului video prin propriile sale mijloace. Ar fi posibilă sublinierea unei dezvoltări istorice între practicile acestor artiști, dar în ciuda asemănărilor evidente, pozițiile lor diferă radical în problema (re)scrierii istoriei. Sau, pentru a parafraza titlul expoziţiei curatoriate de Peter Weibel in 1992, este o chestiune de „identitate și diferență”. Termenul de „retro-avangardă”, utilizat de Weibel în anii ’90 (dar folosit pentru prima dată de colectivul sloven Neue Slowenische Kunst în 1983), încearcă să descrie producția artistică a fostelor state socialiste. Pentru Gržinić/Šmid, încercarea lui Weibel de a delimita cultural „fostul est” scoate în evidență o problemă importantă: cine are dreptul de a scrie istoria în post-socialism? Plasând lucrările lor în dialog, vom putea observa modul în care aceste probleme sunt rezolvate sau, mai degrabă, intensificate.

Seria 1:1 este un proiect al Centrului de Introspecție Vizuală. Această sesiune este curatoriată de colectivul AAA+.

Identificând teme, strategii, direcții conceptuale și performative în arta contemporană, programul 1:1 propune publicului o întâlnire cu activitatea remarcabilă a unor artiști români și internaționali. Fiind conceput sub forma unor seri de proiecții de film și video, desfășurate o dată pe lună în spațiul Centrului de Introspecție Vizuală, 1:1 aduce în prim plan practici artistice de referință pentru modul în care poate fi negociat raportul dintre artă, sfera publică și condiția individuală. Programul urmărește să împărtășească publicului, prin particularitățile lucrărilor selectate, aspecte ce țin de „dematerializarea obiectului,” de autonomia artistică, de preocuparea pentru corp, pentru procesual sau de angajarea artei într-un discurs critic față de realități instituționale, sociale și politice concrete. Totodată, prin formatul său, programul creionează o hartă subiectivă a artei moderne și contemporane, unde anumite componente teoretice și vizuale se întâlnesc sau, dimpotrivă, se despart, extinzând cadrele de interpretare a creației acestor artiști.

AAA+ este un colectiv care operează la intersecția dintre curatoriat și practica artistică, concentrându-se pe rolul social al artei contemporane. Format ca o reacție la starea actuală a scenei locale și urmărind medierea dintre public și artă, interesele colectivului gravitează în jurul condițiilor de producție și expunere a artei și culturii vizuale contemporane, punând accent pe o analiză teoretică a acestora. Fondat în 2010, AAA+ este format din Carla Albert, Dan Angelescu, Simina Neagu și Ioana Stan.

Centrul de Introspecție Vizuală este o platformă independentă generată de artiștii Anca Benera, Arnold Estefan, Cătălin Rulea și istoricul de artă, Alina Șerban. Reacționând critic față de cadrele instituționale restrictive prezente în sfera culturală românească, Centrul de Introspecție Vizuală a fost conceput ca centru independent de promovare a producției artistice aflate la granița dintre teoria culturală, cercetare, arhitectură, design și experiment sonor. Termenul de “introspecție” plasează CIV pe poziția de agent-observator, al cărui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relaționare a spațiului social cu cel al artei.

După proiecție, la ora 21.00, vă invităm în Club Control, pentru un concert experimental organizat de Asociația culturală JADD (Ilia Belorukov, RU). http://www.facebook.com/event.php?eid=176840169063832

http://pplus4.ro/
http://www.facebook.com/AAAplusCollective

Cu sprijinul: Forumul Cultural Austriac
În parteneriat cu: Asociația PEPLUSPATRU, Asociația culturală JADD, Club Control, index-dvd.at
Parteneri media: CriticAtac, Revista 22, Radio România Cultural, Radio Guerrilla, ArtClue, Șapte Seri, Zile și nopți, TATAIA, Observator cultural, 9am.roWebPR.rohipmag.romodernism.roveiozaarte.roartboom.ro, neapărat.rometropotam.roartactmagazine.rogingergroup.roartclue.netstiupecineva.ro

EVENIMENTE

Un răspuns la “Screening 1:1 – Peter Weibel, Marina Gržinić/Aina Šmid”

  1. Roxana Danaila spune:

    multumim ;))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *