LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

1 SPECTACOL. 3 PIESE SCURTE

de veiozaarte  |  30 august, 2011  |  0 comentarii


1 SPECTACOL. 3 PIESE SCURTE

ASIGURARE PE VIAȚĂ
SUB PRIVIREA MEA
CAMPIONUL UNEI MARI IUBIRI
proiect de Artă Activă pentru educație creativă și reintegrare socială

Proiectul Casa Poporului a fost inițiat în anul 2010, în cadrul Penitenciarului Craiova și s-a desfășurat timp de un an de zile, atât în Craiova, cât și în alte orașe din România. Spectacolul de teatru Casa Poporului a fost primul spectacol de teatru care implica atât actori neprofesioniști cât și profesioniști selectat într-un festival profesionist de teatru – Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara 2011.

Proiectul de anul acesta își propune continuarea procesului de lucru și a implementării metodei de artă activă în penitenciare. Anul acesta, activitățile proiectului au fost crearea a trei texte scurte de teatru într-un atelier de dramaturgie, texte scrise de către trei dintre persoanele private de libertate participante în proiect, atelierele de improvizație și observație și repetițiile pentru dezvoltarea textelor și realizarea spectacolului. Pornind de la povești și istorii reale, lucruri trăite sau observate, printr-un proces de ficționalizare și construcție pentru teatru, au fost create cele trei piese Asigurare pe viață, Sub Privirea Mea și Campionul Unei Mari Iubiri. Textele au fost apoi dezvoltate prin exerciții de improvizație și observație și puse în scenă. În cadrul procesului de lucru, s-a acordat o atenție sporită antrenării și pregătirii celor trei participanți care au propus textele în atelierul de dramaturgie, cu scopul de a ajunge la capacitatea de a propune, iniția și coordona pe viitor activități cultural-educaționale în cadrul penitenciarului, fără a mai depinde direct de participarea unor artiști voluntari și a putea crea un program permanent de teatru în Penitenciarul Craiova.

Piesele vor fi prezentate într-un spectacol colaj ce-și propune reprezentarea și analiza interdependenței dintre comunitate și persoanele private de libertate. Spectacolul de teatru realizat va avea primele reprezentații mirecuri 31 august 2011, în clubul din cadrul Penitenciarului Craiova, urmând ca joi 1 septembrie 2011, ora 18.00, să aibă loc în club Scena 8, prima reprezentație în comunitate, urmată de o dezbatere cu publicul despre inițiativă și procesul de lucru.

Comunitatea de creație a proiectului: Dragoș Măru Bran, Laurențiu Bologa, Alex Calangiu, Simona Călin, Vlad Drăgulescu, Ionuț Drăgușanu, Bogdan Georgescu, Mircea Ionașcu, Dan Măgureanu, Marius Pampu, Dumitru Pandele, Cristi Pătru, Raluca Păun.

Coordonatori din partea penitenciarului – Lilian Mechenici, Alin Morari

Autor proiect – Bogdan Georgescu

Proiectul Artă Activă și Teatru Comunitar 1 SPECTACOL. 3 PIESE SCURTE este o inițiativă
a Ofensivei Generozității de diseminare și implementare a artei active / artei comunitare și
educației creative în penitenciar. Proiectul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri – Penitenciarul Craiova, Asociația I.S. Drăgulescu, Scot and Company Consulting și Veioza Arte.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *