LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

URME DE DISTRUGERE PE MARTE // Teatrul Odeon, Sala Studio

de veiozaarte  |  9 aprilie, 2013  |  0 comentarii

O instalație performativă de Cinty Ionescu pe poeme de Bogdan Ghiu
performer: Nicoleta Lefter
video design & live video: Cinty Ionescu
sound design & live: Miron Ghiu

URME_afis_web610 

 
Urme de distrugere pe Marte este o instalație performativă în care mai multe media contribuie activ la interpretarea live a poeziei, care se rescrie pe măsură ce e interpretată și comentată de creatorii spectacolului  prin performer, proiecție video și sunet, ceea ce adaugă de fiecare dată un nou strat de înțelesuri.

Specifică postmodernismului, rescrierea și repoziționarea conținutului față de context e mai mult decât o re-mediere a cuvintelor și a senzațiilor, contribuind la text prin adăugarea de sens. Urmele de distrugere de pe Marte ne vizitează ca o amintire din viitor. Pornind de la metatextualitate, în care autorul își susține tezele poetice față în față cu performerul, un spectacol în sine, performance-ul se autosusține pornind fie de la metafore fie de la interpretarea lor asociată ciclului vieții cu ajutorul celor trei media adăugate.

Bogdan Ghiu despre spectacolul Urme de distrugere pe Marte

Vocaţia transmedială, de migrare dintr-un mediu de expresie în altul, altfel spus metempsihoza gândului, pare a fi vocaţia şi mesajul secret a ceea ce a început, în 2006, prin a fi un volum de poeme, dar scanate şi fotografiate, făcute imagine, proiectate pe pereţi (ca la Lascaux şi la Altamira), dar şi spuse – (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte –, experiment care e făcut, iată, să meargă mai departe, punând – azi la propriu – în scenă însăşi definiţia şi menirea culturii (în sensul de cultivare a umanului pe un Pământ): aceea de a deveni, încet dar sigur, trup, carne şi gest, adresare. Paradoxul urmelor, imposibilitatea de a ascunde şi de a distruge, nu este tocmai definiţia minimală a vieţii care se îngrijeşte şi se cultivă? Tuturor celor care au avut şi vor mai avea încredere să facă trib cu mine, un energic semn discret şi complice.

Urme_foto1_web610

Urme de distrugere pe Marte are în luna aprilie patru reprezentații: miercuri 10, joi 11, vineri 19 și vineri 26, orele 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *