LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Proiectie-eveniment de Ziua Europei la Noul Cinematograf al Regizorului Roman

de veiozaarte  |  1 mai, 2011  |  0 comentarii

Luni, 9 mai, ora 19:00, NCRR va invita la proiectia speciala dedicata Zilei Europei a filmului Străina/Die Fremde (2010) in regia lui Feo Aladag.

In cadrul proiectiei vor avea loc discutii legate de drepturile femeii si violenta in familie. Suntem onorati ca printre invitatii speciali ai serii, sa o avem alaturi pe doamna Yesim Oruc – Reprezentant Rezident al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) in Romania, si doamna Miruna Berescu, directorul Festivalului International de Film “Anonimul”, care vor discuta pe marginea problemelor sociale din film.

 

Pelicula, care reprezinta debutul ca regizoare a actritei de origine austriaca Feo Aladag, a obtinut de la lansare- Berlinale 2010- numeroase premii printre care: Premiul pentru cel mai bun film si pentru cea mai buna actrita la Festivalul de film Tribeca 2010, Premiul Europa Cinema Label, Berlinale 2010, Premiul pentru cel mai bun film european- Lux Film Prize decernat de Parlamentul European si a fost nominalizarea Germaniei la Premiul pentru cel mai bun film strain la Premiile Oscar 2011.

 

Straina este povestea unei femei de origine turca, Umay care incearca sa se elibereze dintr-o casnicie violenta si cauta adapost impreuna cu fiul sau Cem la familia ei care traieste acum la Berlin.

Pentru familia lui Umay, insa, legile nescrise si traditia musulmana se deovedesc mai presus decat dragostea pentru Umay. Negasind sprijin alaturi de familia sa, ea decide ca cel mai important pentru ea este sa ramana alaturi de fiul sau. Si totusi, dragostea pentru familia ei in ciuda celor intamplate este si ea puternica…

 

Filmul nu este doar povestea unei femei turce care nu poate divorta si nu-si poate trai viata asa cum hotaraste ea insasi, sau o alta drama pe tema imigrantilor turci in Germania, ci este mai degraba un film despre “dorinta universala de a fi iubit de propria familie pentru ceea ce suntem si mai putin pentru modul in care alegem sa ne traim viata”, asa cum spune chiar regizoarea Feo Aladag.

 

Filmul i-a adus actritei Sibel Kekilli numeroase premii pentru cea mai buna interpretare feminina la mai multe festivaluri internationale: Tribeca Film Festival 2010, Montréal Festival of New Cinema, (premiul publicului), Festivalul International de la Marrakech. Pana la Die Fremde, ea era recunoscuta mai ales pentru rolul interpretat in Cu capul inainte/Head On (2004) al regizorului Fatih Akin si Filiera Kebab/Kebab Connection (2005) de Anno Saul, scenariul Fatih Akin..

 

Intrarea este libera!

 

NCRR: Str. Intrarea Monetariei nr. 3

Muzeul Taranului Roman

 

www.ncrr.ro

 

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *