LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Vernisaj The World in an Eggshell @ Atelier 030202

de veiozaarte  |  5 decembrie, 2011  |  0 comentarii

The World in an Eggshell / Lumea într-o coajă de ou, de Radu Oreian

Curator: Teodora Dinu

Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: vineri 9 decembrie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC),str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti / www.atelier030202.blogspot.com

„Radu Oreian concentreazǎ în expoziţia „The World in an Eggshell / Lumea într-o coajă de ou” recentele sale preocupări pentru subtilizarea mesajului plastic prin simplificarea formei. Procesul de reprezentare are în sine nevoia resimţită de artist de-a oferi privitorului posibilitatea perceperii artei in formă pură, fără impunerea unui cod semiotic prestabilit.

Abstractizarea la Radu Oreian este un proces de simplificare şi esenţializare a formei şi încercarea de anulare a ideii elitiste, conform căreia limbajul artistic nu ar fi accesibil oricui, fără însă să banalizeze.

Oul, cercul, triunghiul, sunt forme asociale, apolitice, atemporale, ele nu implicǎ raportarea privitorului la un anumit context cultural pentru a deveni inteligibile. Inevitabil, pus în faţa unei lucrǎri abstracte, acesta se adânceşte într-o interpretare filosoficǎ şi simbolicǎ, plecând  în fapt de la premisa existenţei acestei semnificaţii profund intelectuale în orice fel de lucrare de artă contemporană. Demersul poate fi însă şi unul provocator de tip ludic, în care artistul îşi invită privitorul să caute singur atribuiri de sens subtile.

Astfel, în faţa acestor lucrǎri, familiaritatea formelor îl poate determina pe privitor sǎ se opreascǎ la primul strat de interpretare şi sǎ caute corespondentul acestora în naturǎ, sau sǎ înţeleagǎ arta ca fiind o nouǎ interpretare a mitului cosmogonic, legat aproape universal de simbolistica oului primordial, orfeic. În cazul primei interpretǎri, arta parietalǎ poate fi cel mai apropiat exemplu, cercurile concentrice gǎsite în diverse peşteri fiind doar observarea pur întamplatoare a cercurilor care se formeazǎ la aruncarea unei pietre în apǎ, iar triunghiul este cea mai simplǎ formǎ geometricǎ ce poate fi redatǎ. În consecinţǎ, aceste figuri nu impun valoarea simbolicǎ a unui mesaj.

Între receptor si emiţǎtor se aflǎ lucrarea de arta care transmite de la sine, prin uşurinţa cu care individul se poate raporta la aceste forme, chiar şi în absenţa unui mesaj criptic asumat.

Radu Oreian alege sǎ reprezinte oul primordial sub forma desenelor, a picturilor pe lemn sau a sculpturii, folosind materiale mai mult sau mai puţin obişnuite: pigmenţi, silicon, materiale fluorescente, foc direct pe lucrare.”  (Teodora Dinu)

Organizator: ATELIER 030202Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt

Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, TATAIA, Cultura, ArtClue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, veiozaarte.ro, revista ARTA, Time Out

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *