ManiFEST, primul festival împotriva fracturării hidraulice
Mai multe organizații și grupuri informale care se opun fracturării hidraulice, sprijinite de Primăria comunei Puieşti, judeţul Vaslui, și-au unit forțele pentru a organiza primul festival care militează pentru o lume fără fracturare hidraulică. Ideea festivalului a pornit de la conştientizarea faptului că problemele sociale şi politice se pot comunica mult mai uşor prin intermediul artei şi muzicii.
Festivalul ManiFEST de la Puieşti reprezintă prima ediţie a unui eveniment civic multianual, care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat. De asemenea, prin acest festival dorim să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale.
Festivalul va contribui la întărirea conştientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunităţile rurale din zona Moldovei, şi nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice. Aceasta reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane.
Artiști confirmați:
Gologan (BG), Darren Nesbit (UK), Aria Urbana, Maria Răducanu, Harry Tavitian & Mihai Iordache, Baba Dochia, El Negro, STEMA, Poetrip, Fine It’s Pink, Crowd Control, Soul Serenade, Pinholes, Aud Band, Tzetze & Clay Windham, Taissia, Lish, Afty & Rotaru.
De asemenea, vor fi și prezentări despre impactul fracturării hidraulice, ateliere de dezvoltare durabilă (energii regenerabile, autosustenabilitate), ateliere de activism, proiecții de filme documentare, piese de teatru și ateliere pentru copii.
CONTEXT SOCIAL
Pungești a devenit deja un simbol al rezistenței împotriva fracturării hidraulice. Vreme de 9 luni, oamenii din Pungești au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul și elogiile presei şi oamenilor din întreaga lume. Acum, sonda de explorare pentru gaze de șist de la Pungești a fost demontată, întrucât faza de explorare a fost finalizată.
Vă reamintim că în comuna Puieşti, compania Chevron a obținut toate avizele necesare pentru perimetrul în care urmează să caute gaze de şist folosind tehnologia fracturării hidraulice. În spiritul proactivităţii, am ales să sprijinim comunitatea de la Puieşti să prevină ceea ce s-a întâmplat la Pungeşti, unde Chevron, ajutat de jandarmerie şi autorităţile statului, a forat prima sondă de explorare pentru gaze de şist, trecând peste opoziţia masivă şi constantă a comunităţii.
Sondă planificata a fi forata la Puiesti reprezintă doar una dintre cele 2800 de sonde planificate pe teritoriul perimetrului EV2 Bârlad și una din zecile de mii de sonde pentru gaze de șist, planificate a fi forate pe întreg teritoriul României, pe suprafețele concesionate de ANRM pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconvenționale (gazul și petrolul de șist).
Concesiunile acoperă peste 60% din teritoriul României, făcând din fracturarea hidraulică cea mai mare problemă de mediu cu care România se va confrunta pe termen mediu și lung, dacă societatea civilă nu va reuși oprirea acestui proiect extrem de periculos pentru mediu și sănătatea publică.
Așadar, pe harta României, apare încă un punct fierbinte. Un punct despre care vom auzi din ce în ce mai multe în următoarea perioadă.
Lasă un răspuns