LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

LAPTE. MIERE. SANGE. Un solo show de Roman Tolici

de veiozaarte  |  20 mai, 2014  |  0 comentarii

Curator Adina Zorzini

Vernisaj in cadrul NAG #8: 23 Mai, orele 19.00 – 04.00

Zorzini Gallery la Palatul Stirbei, Calea Victoriei nr. 107, Bucuresti

Eveniment paralel al BB #6

 

Roman Tolici este cel mai cunoscut artist contemporan roman de origine basarabeana, nascut in 1974 la Ghetlova (fosta USSR) si stabilit la Bucuresti din anul 1990; artistul stapaneste in egala masura tehnicile traditionale ale desenului si pe cele ale picturii, impreuna cu manierele clasice ale reprezentarii in arta, pe care le utilizeaza insa intr-o directie contemporana. Astfel, Roman Tolici imbina nivelul tehnic cu cel conceptual in practica sa figurativa, prin juxtapunerea unor stiluri care merg de la Renasterea Italiana la cea Nordica sau Flamanda cu tehnici recente si problematici de actualitate.

afis roman

Expozitia Lapte. Miere. Sange. cuprinde trei serii de lucrari noi care, grupate impreuna, reprezinta cea mai ampla prezentare personala a artistului pana la acest moment; ansamblul lucrarilor a fost realizat in doua tehnici artistice principale: seriile Miere si Sange sunt alcatuite din picturi in ulei pe panza, in timp ce seria Lapte consta in obiecte executate in rasina epoxidica.

Numele expozitiei ofera de asemenea privitorilor ordinea corecta de interpretare a secventelor acesteia, dupa cum urmeaza: prima este seria Lapte, a obiectelor din rasina epoxidica ce contin si conoteaza in fiecare lucrare o aluzie directa la stadiul divin al existentei si, care se refera la scara valorilor religioase ale omenirii; urmeaza apoi grupajul picturilor din seria Miere (subintitulata si Zece, in conformitate cu numarul personajelor care apar pe fundalul fiecareia dintre lucrari), care fac aluzie la parcursul traseului personal si la continutul vietii fiecaruia dintre noi in sine; nu in ultimul rand, urmeaza seria a treia intitulata Sange, a picturilor care se refera la problematica mortii si, in cadrul careia fiecare lucrare in parte simbolizeaza cate o frica principala cu privire la moarte, in acceptiunea ei universala.
Conceptul artistic utilizat de Roman Tolici in cadrul expozitiei Lapte. Miere. Sange. aduce asadar in discutie trei dintre cele mai importante si inerente aspecte ale existentei umane: momentul nasterii identificat ca moment al propriei optiuni religioase, urmat de stadiile vietii privite ca decizii centralizate care atrag posibilitati nelimitate in evolutia personala a fiecaruia si, in cele din urma, perspectiva finala a fricilor si viziunilor pe care le experimentam cu totii in punctul terminal al despartirii de noi insine. In concluzie, in timp ce atentia artistului se indreapta catre studiul traiectoriei si al laitmotivelor existentei umane, expozitia organizata de Zorzini Gallery la Palatul Stirbei isi propune sa contextualizeze evolutia artistica a lui Roman Tolici in circuitul artei locale si internationale. (Adina Zorzini)

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *