LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION

de veiozaarte  |  18 aprilie, 2011  |  0 comentarii

ATELIER ȘI DEZBATERI PUBLICE, 19 – 23 Aprilie  2011

Atelierul SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION are drept fundal istoria complexă a publicațiilor independente românești, rămasă încă prea puțin cunoscută și cercetată. Sub regimul Ceaușescu, reglementările impuse de stat asupra domeniului cultural și artistic erau extrem de aspre, astfel că în România producția de publicații independente înflorește abia odată cu începutul anilor ’90. În ultima vreme cenzura ideologică este înlocuită de constrângerile economice, financiare sau tehnice. Considerăm că publicarea ca modalitate de exprimare și samizdatul ca formă a sa, născut în condiții opresive specifice, comune mai multor țări din Europa de Est, merită o atenție specială ce ar putea arunca o lumină nouă asupra sensurilor publicației independente, asupra formelelor sale și asupra provocărilor sale contemporane.

Care sunt astăzi noile forme ale cenzurii? Care sunt limitele și mijloacele exprimării/cenzurii de sine și ale libertății de exprimare? Care este rolul tipăriturii în epoca internetului și a rețelelor de socializare?

Partea practică a atelierului constă în producerea unei publicații pe tema cenzurii. Marco Balesteros & Sofia Goncalves (Portugalia), Renata Catambas (Portugalia/Olanda), Rafaela Drazic (Croația), Elenora Farina (Italia), Ward Heirwegh (Belgia), Tzortzis Rallis (Grecia/UK), Katarina Sevic (Serbia/Ungaria), Golie Talaie (Iran /Olanda), Paul Wiersbinski (Germania) vor dezvolta conținutul și formatul editorial al unei publicații care se va tipări după terminarea atelierului.

SELF PUBLISHING IN TIMES OF FREEDOM AND REPRESSION / Publicațiile independente în vremea represiunii și a libertății de expresie este un proiect al Centrului de Introspecție Vizuală/Asociația peluspatru, inițiat și conceput de Anca Benera și Arnold Estefan.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

În cadrul atelierului va avea loc și o serie de dezbateri publice:

Marti, 19.04. 2011, ora 19:00/ LIA PERJOVSCHI/ Sens

Arta s-a schimbat; estetica nu mai este suficienta. Să critici fără să propui ceva este un lucru depășit. Să faci tot ceea ce poți cu ceea ce ai (pe baza unei perspective globale/locale/personale) poate constitui o formă de artă.

Lia Perjovschi trăiește și lucrează în București și Sibiu. A expus la  Generali Foundation Wien, ESPAI d’Art Contemporani Castello, Incheon Biennale, Jamaica Center NY, Jumex Foundation, KK Gallery MQ, Liechtenstein Museum, Moderna Galerija Lublijana, MUKA, MUMOK, Nasher Museum at Duke University, Pompidou Center, Sydney Biennale, Tate Modern, Vannabemuseum, Walker Art Center. Lia Perjovschi este  fondatorul CAA/CAA Arhiva de Artă Contemporană / Centrul de Analiză a Artei. În prezent  elaborează proiectul The Knowledge Museum (Muzeul Cunoașterii).

 

Miercuri 20.04. 2011, ora 19:00/ Dr. PIOTR RYPSON/ De la Underground la Overground

Presa și publicațiile poloneze de underground și de samizdat reprezentau un fenomen foarte răspândit în anii ’80. Sute de titluri abordau subiecte de natură politică, economică și religioasă. În paralel cu acestea s-a dezvoltat un circuit independent al publicațiilor de artă, avându-si rădăcinile în samizdatul artistic al anilor ’60 şi ’70. În prelegerea sa, Piotr Rypson va prezenta principalele publicații artistice și literare din acea vreme și va evidenția modul în care acestea au pregătit terenul pentru reapariția revistelor culturale în ultimul deceniu.

Dr. Rypson deţine un doctorat în literatură (Universitatea din Varșovia, 2002). Conferenţiar invitat la numeroase universităţi și colegii din Europa și Statele Unite ale Americii; este invitat ca profesor de design grafic și comunicare vizuală la Școala de Design din Rhode Island, Providence, SUA (1997-2003) precum și în calitate de profesor specialist în studii de muzeografie, în cadrul departamentului de Istorie a Artei, Universitatea din Varșovia. Între anii 1990-2009 este curator la numeroase expoziţii de artă contemporană, design de carte, etc. Autor a 5 cărţi și a peste 200 de articole de artă, arhitectură informaţională, comunicare vizuală și literatură, precum și co-autor al scenariilor documentare “Man and his Signs” (Omul și semnele lui). În prezent lucrează la o carte despre Design-ul grafic polonez în perioada 1920-1950 și la o serie de texte despre literatură și tehnologie.  Specialist  în e-learning și comunicare vizuală. Co-fondator al mindwax Polska, prima companie de e-learning din Polonia (1999-2005). Membru al Comitetului de conducere  WiedzaNet SA (Varșovia), cea mai mare companie de e-learning din Polonia. În prezent este consultant free-lance.

Miercuri 20.04.2011, ora 20:00/ VASILE ERNU/ Noile forme de protest in fostul spatiu sovietic: de la tweeter la revolte de strada.

Marea parte a spațiului exsovietc a intrat în anii 2000 printr-un profund proces de depolitizare. „Capitalismul cu față umană” a acaparat totul, iar cele mai importante grupuri sociale și culturale, fie s-au apropiat prea mult de puterea politică, fie s-au îndreptat spre zona profitului cu orice preț. Oaze de independenţă față de structura birocratico-comercială dominantă a Puterii au devenit o raritate. În acest sistem de control soft dominant au apărut totuși diverse grupuri independente, care au venit cu forme de reflecție și acțiune alternative. Cum au putut ei să se organizeze, care sunt formele de protest la care au recurs? Cum se dezvoltă aceste rețele și ce se mai întâmplă pe frontul de Est?

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. Este iniţiatorul şi coordonatorul revistei www.criticatac.ro A debutat cu volumul “Născut în URSS” (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus in mai multe limbi si  distins cu numeroase premii. În 2009 publică la Editura Polirom volumul “Ultimii eretici ai Imperiului”. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. website: www.ernu.ro

Joi 21.04.2011, ora 19:00/ OLGA ZASLAVSKAYA/ Arhivarea rezistenței: Samizdatul și arhivele sale

Cercetarea recentă a situației speciale a samizdatului ca documentație de arhivă a scos la iveală felul în care poate fi distrusă integritatea memoriei scrise. Documentele și artifactele produse în mediul underground al țărilor din fostul bloc sovietic au fost excluse din politica de conservare pe termen lung. În același timp, singularitatea contextului istoric care a motivat apariția și răspândirea samizdatului a generat și logica specială a circulației acestuia. O parte semnificativă din documentele aparținând samizdatului au fost scoase ilegal din țările comuniste în Occident, sfârșind în numeroase organizații și colecții particulare din străinătate. Caracterul dispersat al surselor arhivistice ale samizdatului are un efect negativ asupra calității cercetării în acest domeniu. Unul dintre obiectivele principale ale Asociației Internaţionale [de Cercetare] a Samizdatului îl constituie identificarea și elaborarea unor posibile soluții de depășire a problemei degradării materialelor de samizdat atât la nivel fizic, cât și „virtual” — în memoria colectivă a prezentului și în beneficiul memoriei culturale a generațiilor viitoare.

Olga Zaslavskaya este cofondator şi director al Centrului Cultural Alternativ Internaţional (IACC/NAKKA, Ungaria). Începând din 1996 îşi desfăşoară activitatea în cadrul Arhivelor Societăţii Deschise (Central European University, Budapesta, Ungaria), unde a coordonat mai multe proiecte, a fost curator de expoziţii, dintre care amintim expoziţiile “Sexul şi comunismul “ şi “Atom”, şi a organizat conferinţe, cum ar fi “Revoluţia din 1956”, “De la samizdat la blogging”, “Cultura(i) alternativă(e) şi spaţiul urban”, pentru a numi doar câteva. Domnia-sa a jucat un rol esenţial şi în înfiinţarea reţelei Asociaţiei Internaţionale [de Cercetare] a Samizdatului. În calitate de codirector al proiectului ReSET „Cultura alternativă dincolo de graniţe” (2007-2010), a contribuit la extinderea obiectivului OSA pentru a include cercetarea culturii alternative. De asemenea, domnia-sa este şef al proiectului internaţional Samizdat Text Corpora, în colaborare cu mai multe instituţii membre ale Asociaţiei Internaţionale [de Cercetare] a Samizdatului, reţea neoficială de organizaţii şi persoane interesate de problemele trecutului recent şi ale fenomenelor samizdatului. Olga Zaslavskaya a fost conferenţiar invitat la European Humanities University (Lituania, 2008) şi bursier A. Melon la Institutul de Ştiinţe Umaniste cu un proiect despre arhive ca „artefacte ale istoriei” sau „Cum a fost conservată istoria trecutului recent” (IWM, Viena, 2009). Lucrările recent publicate ale domniei-sale abordează probleme legate de cunoaşterea istoriei, dispersia materialelor arhivistice şi istoria culturii alternative şi a opoziţiei în secolul XX. În prezent, domnia-sa lucrează la un volum privind istoria gândirii intelectuale neoficiale în Europa Centrală.

 

Joi, 21.04.2011, ora 20:00/ DAMIANA OTOIU/ Strategii de cenzură și propagandă în România Stalinistă. Imitare a modelului sovietic.

Damiana Oţoiu este doctor in știinţe  politice al  Université Libre de Bruxelles și al Universităţii din București. Este asistent universitar la Facultatea de Știinţe Politice, Universitatea București și cercetător afiliat CEVIPOL (Centre pour l’Étude de la Vie Politique), Université Libre de Bruxelles. Din 2010 coordonează departamentul “Exil și minorităţi” din cadrul  Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), București. Una dintre publicaţiile sale recente este  “Reconfoguring the Urban Space in (Post) Communist Romania. The case of the Jewish Community” în Tovi Fenster (ed.), Remembering, Forgetting and City Builders (Surrey:Ashgate,2010)141-158. Teme de cercetare: relația cu proprietatea în regimurile comunist și post-comunist; arhitectură și putere în România comunistă; politica diasporei transnaționale și istoria comunității evreiești din România (după 1945).

Evenimente colaterale:

Miercuri, 27 Aprilie, 11:00 la IICCMRE, 13-19 Str. Alecu Russo, Et. 5, ap.11, sector 2, Bucuresti / Radio Libertatea în timpul Războiului Rece/ The Other Romania. Cold War Broadcasting/ A. Ross Johnson, Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Stephen Ruken în parteneriat cu IICCMRE.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va găzdui un eveniment dedicat rolului Radio Europa Liberă în timpul Războiului Rece. Cu această ocazie va avea loc o dublă lansare de carte (Radiodifuziunea în timpul Razboiului Rece: Impactul asupra Uniunii Sovietice și asupra Europei de Est: Colecție de studii și documente, 2010; Radio Europa Libera și Radio Libertatea: Anii CIA și mai departe, 2010), cu participarea editorului, d-l A. Ross Johnson, fostul director Europa Liberă, cercetător bursier și consilier al Proiectului Arhiva RFE/RL la Hoover Institution, Universitatea Stanford. Lansarea de carte va fi urmată de o masă rotundă la care vor participa: d-l Mihnea Berindei, cercetător la CNRS și membru al consiliului știinţific al IICCMRE; d-l Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Naționale ale României; și d-l Stephen Ruken, secretar adjunct al Ambasadei SUA din București.

________________________________________________

Vineri, 6 Mai, 19.00 la CIV

Relansarea site-ului Indymedia Romania. De unde am pornit, cât de utilă și necesară este astăzi o platformă de “media independentă”? Colectivului editorial Indymedia, Romania.

în parteneriat cu Biblioteca Alternativă.

________________________________________________

Parteneri: Institutul Polonez, Biblioteca Alternativă, IICCMMR, UAP, Tipografia 3B.

Parteneri media: Observator cultural, Zeppelin, Arhitext, Critic Atac, Revista 22, IglooMedia, Radio Romania Cultural, Sapte Seri, Zile si nopti, 9am.ro, WebPR.ro, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, artboom.ro, neaparat.ro, metropotam.ro, artactmagazine.ro, revista Arte si Meserii, gingergroup.ro, artclue.ro, TATAIA, stiupecineva.ro.

Informații:

Centrul de Introspecție Vizuală, Str. Biserica Enei nr.16, Sector 1, București (zona Universitate, langă Facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”)

office@nullpplus4.ro

http://www.pplus4.ro/

Contact:

Roxana Dănăilă / roxana.danaila@nullpplus4.ro / 0748 030 766

Dan Angelescu / dan.angelescu@nullpplus4.ro / 0740 982 413

Pentru abonare newsletter / To sign up for newsletter:

office@nullpplus4.ro

 

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *