LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

7 zile la Havana intra in cinematografe

de veiozaarte  |  19 octombrie, 2012  |  2 comentarii

7 zile la Havana (în original: 7 días en la Havana) este un portret al Havanei zilelor noastre, văzut din prespectiva a şapte regizori din toată lumea, în şapte scurtmetraje.
7 zile la Havana va intra în cinematografele din România (Cinema City Cotroceni şi Grand Cinema Digital Băneasa) vineri, 19 octombrie. Şi va rula în deschiderea festivalului “Les Films de Cannes a Bucharest” în aceeaşi zi (Cinema Studio). După dealuri al lui Cristian Mungiu va rula în închiderea festivalului.

Din 26 octombrie, filmul va intra şi în cinematografele Studio, Europa din Bucureşti şi la Constanţa.

Cei 7 regizori

Benicio del Toro (născut în Puerto Rico), Pablo Trapero (Argentina), Elia Suleiman (Israel), Julio Medem (Spania), Gaspar Noé (Argentina), Juan Carlos Tabío (Cuba), Laurent Cantet (Franţa).

Cele 7 poveşti

Fiecărei zile a săptămînii îi este atribuit cîte un scurtmetraj (împreună însumînd 100 min.) – după cum urmează. Trebuie să mai ştiţi că poveştile au legătură între ele. Personaje principale într-un episod devin secundare în altul, iar fapte începute în primele zile ale săptămînii îşi găsesc continuarea la finele ei. Pe de altă parte, întreg filmul este străbătut de aspecte comune pe care le-am notat la finalul fiecărui episod cu “Keywords”.

1. Luni – Benicio del Toro: “El Yuma”

Regizorul. De ziua de luni s-a ocupat Benicio del Toro. S-a născut în Puerto Rico şi este cunoscut publicului larg datorită rolurilor pe care le-a jucat în: The Usual Suspects (1994), Snatch (2000), Traffic (2000), 21 Grams (2003) şi altele. Ultimul film în care l-aţi putut vedea de curînd a fost Savages (2012) al lui Oliver Stone. Cariera de regizor conţine doar filmul de faţă, plus un proiect datînd din 1995, tot scurtmetraj, numit Submission.

Filmul. Un tînăr turist american ajunge la Havana şi este condus într-un tur mai puţin obişnuit al oraşului de către şoferul său, un inginer cubanez cu facultatea terminată la Moscova care în timpul liber este şofer de taxi. Tînărul face cunoştinţă cu gălăgioasa familie a şoferului-inginer, cu problemele lor, apoi cu viaţa de noapte a Havanei, cu fetele din club şi nu numai.
Keywords: muzică, alcool, fete, penurie de ouă.

2. Marţi – Pablo Trapero: “Jam Session”

Regizorul. Pablo Trapero s-a născut în Buenos Aires, Argentina şi este un artist destul de familiarizat cu Havana. “Havana a stîrnit întotdeauna ecouri puternice în inimile regizorilor latino-americani”, obişnuieşte să spună Trapero. Ca regizor este cunoscut pentru filmul Mundo Grua (Crane World, 1999) cu care a cîştigat premiul criticilor la Veneţia. Plus alte filme care de-a lungul timpului au cîştigat diverse premii pe la festivaluri celebre: El Bonaerense (2002), Familia Rodante (2004), Nacido y Criado (2006), Leonera (2008), Carancho (2010).

Filmul. “Jam Session” spune povestea unui regizor european celebru care ajunge în Havana pentru  a-şi ridica un premiu la Havana Film Festival (sic!). Regizorul se întîmplă să traverseze o criză emoţională pe care reuşeşte să o depăşească datorită şoferului său cubanez, un tip care se dovedeşte a fi un excelent trompetist în timpul liber. Şi actorul din rolul regizorului european celebru se dovedeşte a fi Emir Kusturica jucînd cumva propriul său rol. Dar mai bine să nu vă stricăm surpriza…
Keywords: muzică, jazz, Kusturica beat, alcool

3. Miercuri – Julio Medem: “La Tentacion de Cecilia”

Regizorul. Julio Medem este un regizor iberic, reprezentant al noului val în cinematografia spaniolă. Dacă nu-l ştiţi din Vacas (1992) şi Los Amantes del Circulo Polar (1998), atunci îl ştiţi sigur datorită lui Lucia y el Sexo (2001).

Filmul. În “Tentaţia Ceciliei” este vorba despre dilema unei talentate cîntăreţe cubaneze nehotărîte dacă să accepte oferta unui impresar de a pleca să cînte în Spania pe bani frumoşi sau să rămînă în Havana, alături de prietenul ei, un sportiv sărac şi cam lipsit de noroc.
Keywords: muzică, multă muzică, sex

4. Joi – Elia Suleiman: “Diary of a Beginner”

Regizorul. Elia Suleiman este un regizor şi scenarist palestinian cunoscut pentru filmul Divine Intervention (2002), o tragicomedie despre viaţa de zi cu zi din spaţiul israelo-palestinian care a primit premiul juriului la Cannes în 2002. A fost comparat cu Buster Keaton şi urmărind acest episod veţi înţelege de ce.

Filmul. “Diary of a Beginner” este despre un jurnalist palestinian ajuns la Havana pentru a intervieva pe cineva important. În timp ce aşteaptă întîlnirea respectivă, ziaristul ia parte la cîteva scene din viaţa oraşului care la prima vedere par nişte banalităţi. Doar la prima vedere.
Keywords: discurs Fidel Castro, penurie de benzină, muzică, tăcere multă

5. Vineri – Gaspar Noé: “Ritual”

Regizorul. Gaspar Noé s-a născut în Argentina apoi a fost exilat în Europa în timpul dictaturii militare. Este cel mai latino-american dintre toţi regizorii francezi. Ajunge în Havana în 2009 pentru a-şi prezenta filmul Enter the Void. Îl cunoaşteţi pentru celebrul Irreversible (2002), cel cu Monica Belluci şi Vincent Cassel.

Filmul. O tînără cubaneză este dusă de către părinţii ei la un vraci. Ritual-ul constă în “purificarea” tinerei şi înlăturarea “blestemului” despre care se crede că s-a abătut asupra ei: lesbianismul.
Keywords: sex, vrăji, muzică

6. Sîmbătă – J. C. Tabío: “Dulce Amargo”

Regizorul. J.C. Tabío este singurul regizor cubanez dintre cei de faţă. Filmul său cel mai cunoscut, Strawberry & Chocolate (1993) a luat o mulţime de premii pe la festivaluri internaţionale, printre care Goya Awards 1995, Sundance Film Festival – premiul special al juriului. Celelalte producţii mai cunoscute sunt: Guantanamera (1995), Waiting List (2000) şi Horn of Plenty (2008).

Filmul. O zi obişnuită din viaţa unei femei între două vîrste din Havana: două slujbe pentru a-şi întreţine familia, soţul alcoolic şi bolnav, fata care vrea să emigreze clandestin în SUA, gătitul prăjiturilor pentru evenimente speciale în ciuda penelor de curent şi a penuriei de ouă.
Keywords: pene de curent, alcool, penurie de ouă

7. Duminică – Laurent Cantet: “La Fuente”

Regizorul. Mare admirator al Cubei, francezul Laurent Cantet a visat întotdeauna să facă un film în Havana. Îl cunoaşteţi datorită filmelor Human Resources (1999) care a luat un César, Time Out (2001), Heading South (2005) şi The Class (2008) care a luat Palm d’Or la Cannes în 2008.

EVENIMENTE

2 răspunsuri la “7 zile la Havana intra in cinematografe”

  1. […] Daca ar fi sa aleg o zi favorita, din cele 7,din care este compusa povestea filmului, mi-ar fi destul de greu sa o  fac, pentru ca preferatele mele au fost la egalitate ziele – marti- „Jam Session” de Pablo Trapero si vineri¬- „Dulce Amargo”, de J. C. Tabío. Impresionant mi s-a parut si  „Jurnalul unui incepator” – de Elia Suleiman, un episod focalizat de realitatea din spatele „fatadei politice’’, ingemanare de banal, mister si erotism,  de o poezie aparte.  Prezenta  E. Suleiman in sala, m-a ajutat sa inteleg mai bine personajul din film, poate si pentru ca regizorul a ne-a invitat  sa intram in atmosfera ‚feliei de Havana’ propusa de el , chiar si  prin costum – in film si pe scena regizorul a purtat haine asemanatoare si probabil aceleasi sandale – chiar daca la Bucuresti, in octombrie este frig. […]

  2. Filmul este bun si merita vazut desi este inegal ca realizare si in orice caz nu este o capodopera. Daca intereseaza pe cineva parerea mea o poate citi aici http://visalon.wordpress.com/2012/10/21/7-zile-in-havana-o-seara-in-bucuresti/
    Ganduri bune,’
    C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *