LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Festivalul Filminute

de veiozaarte  |  25 septembrie, 2011  |  0 comentarii

Puterea filmelor europene în cadrul Festivalului FILMINUTE, competiţia internaţională de film cu durata de 1 minut

12 filme europene din 25 aflate în selecţia finală concurează  pentru premiul de „Cel mai Bun Film de 1 Minut” şi pentru „Premiul de Popularitate” din cadrul FILMINUTE 2011.

Londra/ Bucureşti/ Toronto, 22 septembrie  2011 – FILMINUTE, ajuns la cea de-a şasea  ediţie, este un festival de filme scurte de 1 minut ce are loc anual în 18 ţări de pe şase continente.

În timp ce filmele sud-americane,  americane şi africane încep să joace un rol din ce în ce mai mare în totalul filmelor înscrise, Europa rămane continentul dominant din cadrul festivalului: „Europa a fost întotdeauna liderul în termeni de calitate ai înscrierilor, dar şi ai audienţei în cadrul FILMINUTE”, relatează John Ketchum, directorul executiv din Bucureşti. Pentru noi, acest lucru are în mod clar de a face cu tradiţia excelenţei şi originalităţii capacităţii de a nara din aceasta parte a lumii. Nivelarea acestui domeniu este accelerată de o iniţiativă precum FILMINUTE şi se aplică, de asemenea, şi în interiorul continentelor. Acolo unde Marea Britanie, Anglia şi România au dominat festivalurile precedente, putem vedea opt ţări europene în selecţie.

Marea Britanie, cea mai premiată ţară din istoria festivalului, prezintă trei filme puternice ce subliniază varietatea şi bogăţia talentelor regizorale de pe statul-insulă. Răutatea, ameninţarea şi talentul comic neobişnuit sunt toate evidenţiate în filmele englezeşti. Spania, care în ultimii cinci ani a avut doar un film, în selecţia finală de anul acesta participă cu două filme remarcabile. „Loop”, al directorului Aritz Moreno din San Sebastian şi „Naufrago“, al regizorilor Javier Meler şi Djazia Centelles din Barcelona s-au remarcat de la începutul festivalului în 2011 ca favorite între grupurile globale de bloguri şi site-urile partenere ale festivalului din fiecare an. „Întodeauna am intuit potenţialul pe care îl are Spania în crearea de filme de un minut excepţionale”, spune directorul executiv din Londra/ Toronto, Sabaa Quao. Belgia, o ţară care a apărut pe radarul FILMINUTE pentru prima oară în 2009 cu două animaţii, s-a întors anul acesta cu două filme de ficţiune excelent executate – „Reverie” şi „Chit Chat”. Ambele filme sunt concurente importante pentru premiile de top, iar împreună cu emoţionantul film olandez „Oblivion”, întregesc prezenţa vest-europeană din cadrul ediţiei de anul acesta.

Europa de Est are în acest an patru filme în selecţia finală, câte unul din România, Ungaria şi pentru prima oară, Croaţia. Aderarea Croaţiei la festival înseamnă că nouă ţări din Europa de Est au ajuns în finală. Ketchum explică: „Oamenii uită că ţări precum România au lungi şi impresionante istorii regizorale şi greutăţile  pe care le-au avut de înfruntat în comunism pare să le fi întărit deciziile de istorisire”. România rămâne printre centrele de putere din Europa de Est (deşi cumva redus) prin relaţiile din filmul „După matematică” al Oliviei Căciuleanu (Braşov) şi întunecatul şi perturbatorul „Portret de familie” al lui Andrei Stăruială. Dat fiind rolul consistent al României în cadrul FILMINUTE, festivalul încearcă anul acesta să proiecteze filmele participante pe marele ecran la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) în data de 28 septembrie 2011.

Pentru un festival bazat pe online, proiectarea filmelor pe marele ecran este un lucru însemnat: „Este un semn de respect pentru filme şi regizori”. A face acest lucru la cinema va fi de interes şi pentru publicul pasionat de filme al NCRR-ului. Proiecţii în aer liber FILMINUTE s-au făcut în trecut la Londra, Toronto, Moscova, Riga, Cluj şi Bucureşti.

Festivalul filmului de 1 minut are loc între 1 şi 30 septembrie 2011 pe www.filminute.com. Un juriu format din şapte personalităţi din domeniul filmului, literaturii, artei şi comunicării determină „Cel mai bun Film de 1 minut” şi cele 5 recomandări. Votul publicului pentru premiul de popularitate va fi anunţat pe 6 octombrie 2011.

Mai multe informaţii şi detalii le puteţi găsi pe  www.filminute.com.

Puteţi urmări FILMINUTE pe Facebook şi pe Twitter , iar fanii sunt invitaţi să-şi identifice postările legate de eveniment, incluzând tagul #Filminute.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *