The Attic prezintă Outernational Days
- Data: 1-3 iulie
- București
- Locații: TBA
The Attic Magazine prezintă prima ediție Outernational Days, un nou festival de muzică ce va avea loc în București, în perioada 1-3 iulie. Evenimentul va aduce pe scena locală din România o serie de trupe și artiști din întreaga lume, precum și o serie de evenimente discursive. Vor avea loc concerte cu trupe din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, USA și România), DJ set-uri, conferințe, performance-uri, filme documentare și altele. Outernational Days își propune să definească mai concret termenul generic de „world music” sau „musique du monde”, în căutarea aspectului autentic, original, specific și mondial din muzica de azi.
Caracterul particular al domeniului Outernational transcende spațiul geografic și devine o reflexie a sumei elementelor care alcătuiesc un spațiu cultural marginal, neexplorat suficient sau chiar deloc, cu precădere cazurile în care muzica nu a beneficiat de expunere în rândul publicului larg, în ciuda conținutului sau a tehnicilor inovatoare, muzică ce a căpătat în timp un statut periferic, aflat la polul International.
Suntem de părere că muzica a fost dintotdeauna o punte între culturi și a legat medii de expresie diferite, iar pentru noi a fost important ca acest character specific muzicii să se regăsească în concertele pe care le propunem în cadrul Outernational Days.
Outernational este un termen relativ nou folosit în muzică și muzicologie și se referă la genuri de muzică actuală, contemporană, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele vestice / occidentale. Outernational se află la polul opus față de internațional. Are propriile forme de promovare și diseminare culturală care funcționează și la nivel global, chiar dacă de cele mai multe ori vin din periferii, atât culturale, cât și geografice. Muzica asimilată ca fiind Outernational se regăsește pe tot parcusul Asiei Mijlocii, în Estul Asiei, Africa, Europa de Est, inclusiv în România.
Mișcarea Outernational se caracterizează în primul rând prin diversitatea muzicală, multe dintre trupe sau din artiști inspirându-se din muzica lor tradițională sau din cultura specifică a comunității din care provin. Nu este un gen în sine, ci mai degrabă o platformă de promovare care funcționează la nivel global.
ARTIȘTI
- Concerte:
Konono No1 (Congo)
Idris Ackamoor & The Pyramids (USA)
Maurice Louca (trio) (Egypt)
Baba Commandant & The Mandingo Band (Burkina Faso)
Okay Temiz (TR) & Harry Tavitian (RO)
Dan Armeanca live with band (RO)
Raze de Soare (RO)
Khidja (live) (RO)
PTM pres. Novomatic & M. Vișinescu (RO)
- DJ set-uri:
Rabih Beaini (Morphine Records / LB)
Andy Votel (Finders Keepers / UK)
Hisham Mayet (Sublime Frequencies / USA)
Booty Carrell (B-Music / DE)
DJ soFa (BE)
- Performances/Lectures:
Lecture: Vincent Moon (FR) presents Petites Planètes
A/V Live Performance: Rabih Beaini (LB) & Vincent Moon (FR)
Percussion workshop: Okay Temiz (TR)
Performance: Radu Malfatti (AU) & Philipp Schmickl (AU)
ATENȚIE – *programul complet, precum și informații despre locațiile de desfășurare și bilete, vor fi anunțate în curând.
THE ATTIC:
The Attic este o platformă de analiză, studiu, reprezentare, arhivare și diseminare a produsului cultural muzical specific unor comunități și grupuri sociale marginale sau al unor subculturi, precum și a diferitelor forme de reprezentare din cultura contemporană. Momentan, The Attic există sub forma unei reviste online și a unei serii de concerte cu artiști din România și din afara țării.
Deși subiectul comun al cazurilor care prezintă interes pentru The Attic este muzica, scopul nostru este de a transcende mediul și de a investiga modul în care sunetul este modelat de contextul socio-cultural specific. Ne interesează produsul autentic, original, inovator și cu substanță.
Muzica este cel mai prezent mediu artistic de exprimare și cel mai ușor de asimilat de către culturi diferite. The Attic urmărește cu precădere cazurile în care muzica nu a beneficiat de expunere în rândul publicului larg, în ciuda conținutului sau a tehnicilor inovatoare. Considerăm că o prezentare a acestor cazuri este mai mult decât necesară pentru a contribui la întregirea perspectivei asupra universului muzical și a reflexiei acestuia în cotidian.
O componentă importantă a activității The Attic este cercetarea și observarea diferitelor ipostaze ale muzicii și a modului în care diferite grupuri de oameni relaționează cu muzica. În acest sens, sub umbrela The Attic s-au adunat, de-a lungul unui an de existență, jurnaliști, artiști și specialiști din domenii artistice și creative, conduși de pasiunea pentru muzică și de nevoia de înțelegere a fenomenelor sociale care derivă din acest mediu atât de versatil.
Site-ul the-attic.net înglobează interviuri cu trupe și muzicieni români și străini, articole pe diverse teme muzicale și studii de caz asupra unor curente sociale și culturale ce derivă din muzică, recenzii muzicale, podcast-uri (fișiere audio descărcabile) împărțite în mai multe episoade și serii tematice, reportaje narative privind anumite scene și genuri muzicale cu caracter exotic din întreaga lume, știri din industria muzicii globale.
Considerăm că muzica a fost dintotdeauna o punte între culturi și a legat medii de expresie diferite, iar pentru noi a fost important ca acest caracter specific muzicii să se regăsească și în structura și modul de abordare a conținutului prezent pe the-attic.net. Astfel, ne propunem să promovăm un tip de discurs interdisciplinar, reprezentat prin medii cât mai diferite.
Vizitați site-ul the-attic.net pentru mai multe informații.
ATENȚIE – programul complet, precum și informații despre locațiile de desfășurare și bilete, vor fi anunțate în curând.
EVENIMENTE

Lasă un răspuns