LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Atelier deschis ARTA ȘI BANII

de veiozaarte  |  8 ianuarie, 2015  |  0 comentarii

Editura Tact şi Libraria Bastilia vă invită miercuri, 14 ianuarie 2015, începând cu ora 19:00, la primul Atelier deschis (lansări de carte şi dezbatere) cu tema ARTA ŞI BANII, alături de artişti, curatori, critici, galerişti, editori de carte, ziarişti.

afis arta si banii

În toamna anului 2014, în România au apărut mai multe importante cărţi de şi despre arta vizuală (albume şi eseuri): „Dear Money” (editată de Alexandra Croitoru şi Magda Radu, Salonul de proiecte-MNAC),„Rescrierea secvenţei” (photobook de Mihai Barabancea editat de Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu), „Works 2012-2014” (Anca Benera&Arnold Estefan, editori pepluspatru Association şi Ivan Gallery) şi „Linia de producţie. Lucrând cu arta” de Bogdan Ghiu (editura Tact).

Toate aceste apariţii pun, direct sau indirect, problema extrem de acută a finanţării artei şi a culturii vii în lumea contemporană şi în România actuală, trei dintre ele beneficiind de sprijin financiar public din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Ce se va întâmpla însă cu finanţarea publică a artei şi culturii în condiţiile în care, „prin Ordonanța Guvernului nr. 17/2012, contribuţia din veniturile Loteriei Române la Fondul Cultural Naţional a fost redirecţionată începând cu 1 ianuarie 2013. Fără veniturile încasate de la Loteria Română, colectarea la FCN a fost de 962.157 lei în 2013 şi 528.911 lei până la 30.11.2014. Această situaţie a creat în 2015 dependenţa financiară a Fondului de subvenţia acordată de Ministerul Culturii”, principalele consecinţe ale acestei situaţii fiind „vulnerabilitatea la evoluţia bugetului naţional (rectificări pozitive/negative), pierderea independenţei politice şi condiţionarea calendarului de finanţare” (sesiune de consultări AFCN, 17 decembrie 2014).

În lumea contemporană, arta este nu numai unul dintre principalele plasamente de capital, ci a devenit chiar monedă (Jean-Joseph Goux). Artiştii şi oamenii de artă propun însă şi scheme alternative de finanţare echitabilă şi sustenabilă, invitând la reflecţie şi creativitate şi din acest punct de vedere. În România, Arghezi şi Tonitza au avansat în acest sens idei originale, care revin azi în schimburile internaţionale de idei.

Invitaţi: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Irina Cios, Raluca Voinea, Iulia Popovici, Mihai Barabancea, Nicu Ilfoveanu, Marian Ivan

Atelier deschis ARTA ȘI BANII

Moderator: Bogdan Ghiu

Atelier deschis este o idee alternativă de talkshow, care urmăreşte producţia de expertiză publică prin colective ad-hoc.
Parteneri media: Cultura, Observator cultural
Organizatori: Editura Tact, Veioza Arte, Bastilia (Librarium).

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *