LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

"Prolog la o ficțiune despre un spațiu care nu există încă", la ODD

de veiozaarte  |  22 aprilie, 2015  |  0 comentarii

Vernisaj 29.4.2015   19.00

Expoziție 30.4. – 31.5.2015

ODD

Julie Béna   Marie-Michelle Deschamps   Beatrice Gibson   João Maria Gusmão & Pedro Paiva   François Lancien-Gilberteau   Alexandre Léger   Diego Marcon   Julien Tiberi   France Valliccioni   Adva Zakai

Curator Barbara Sirieix

ODD-afis850

Între 30 aprilie și 31 mai 2015 ODD va găzdui Prolog la o ficțiune despre un spațiu care nu există încă, o expoziție curatoriată de Barbara Sirieix (FR). Un grup mixt de catalizatori culturali din București, ODD întâmpină artiști, scriitori, filosofi, oameni de știință și pe toți cei interesați de oportunitățile unui spațiu deschis. Prin rezidențe, dezbateri, ateliere și evenimente intime si informale, ODD oferă o combinație de reflecție și experiment, dialog și rezistență de la care să se acționeze asupra lumii.

Premisa Prologului la o ficțiune despre un spațiu care nu există încă este un spațiu imaginar, nu neapărat limitat de legile fizicii. Spațiul se va extinde în interiorul unui text ficțional scris de curatoare și va integra contribuțiile artiștilor din expoziție ca elemente narative.

În cadrul expoziției vor participa 11 artiști în ascensiune din Franța, Italia, UK, Canada, Portugalia, Belgia și Israel, care vor locui la ODDpentru perioade cuprinse între 5 zile și 3 sătpămâni și care vor propune producții în mare parte noi. France Valliccioni (FR) și Marie Michelle Deschamps (CA) vor produce instalații in situ, grefate pe arhitectură, cu materiale descoperite la fața locului, în București. Unii artiști vor contribui cu obiecte care vor funcționa ca recuzită în spațiul galeriei: François Lancien-Gilberteau (FR) propune o nouă producție inspirată de o secvență din Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (Andrei Ujică, 2010). Julien Tibéri (FR) și Alexandre Léger (FR) vor contribui cu obiecte desenate transporabile care vor anticipa ficțiunea. Julie Béna (FR) va crea o instalație care va funcționa și ca scenă pentru un performance. În seara vernisajului, Adva Zakai (IS) va performa Solo series în dialog cu arhitectura și obiectele din spațiu. Diego Marcon (IT) va produce o instalație care va face referință la filmul său de animație Dick and Stick și va prezenta Everything falls faster than an anvil, un program de filme de animație de o zi. Alte lucrări vor dezvolta metanarațiuni despre ficțiune, precum printurile lui Joae Maria Gusmao (PT) sau scurtmetrajul premiat A Tiger’s Mind, de Beatrice Gibson (UK).

Proiectul a fost găzduit pe parcursul unei rezidențe și al unui atelier în martie 2015 de către 5 months, un studio și spațiu pentru proiecte din Londra organizat de artista Linda Persson. În decembrie 2015 expoziția va călători la Schleifmuehlgasse 12-14, un artist-run space din Viena.

Proiectul va rezulta într-o publicație care va strânge laolaltă toate textele produse în cadrul său. Aceasta va fi produsă cu ocazia rezidenței Barbarei Sirieix la La Galerie, centre d’art contemporain de Noisy-le-Sec, în iulie și august 2015.

Program

29.4. 2015

19.00   Vernisaj

20.00   Solo Solutions, performance de Adva Zakai

O serie de performance-uri solo scurte, care îi invită pe spectatori să privească corpul uman din perspective non-umane. Performance-ul crează un joc între text și mișcare din care apar logici impredictibile: Corpul meu este o trupă de dans și un spațiu de expoziții. Piciorul meu este un partid politic, iar brațul meu este o jumătate de inimă. Eu sunt dragostea însăși, publicul este o masă, spectatorii urmăresc o mișcare care pretinde că e o literă, mintea mea este în capul altcuiva, iar corpul meu a lăsat mișcările să danseze singure pe scenă.

30.4.2015   16.00 -22.00   Everything falls faster than an anvil, program de filme de animație de Diego Marcon

Everything falls faster than an anvil este o proiecție de 4 ore de filme de animație și desene animate pentru copii, de la primele animații la clasici de studio american, trecând prin avantgarda europeană și animația asiatică.

Proiecția se adresează unui public larg – va începe dupamiaza cu filme pentru copii și se va sfârși seara cu o selecție pentru publicul adult.

20.5.2015   18.00   Curatoarea Barbara Sirieix discută cu publicul

Barbara va dezvălui metoda sa de lucru pentru acest proiect original și va discuta despre munca sa de curator internațional freelance. Proiectele sale recente implică construcții axate pe proces și texte ficționale și poetice.

21.5. 2015   18.00   O pisică la fereastrăperformance de Julie Béna

O pisică la fereastră este un performance conceput și realizat pe parcursul unei săptămâni de rezidență la ODD în cadrul Prologului la o ficțiune care nu există încă.

„Cred că nu-mi plac pisicile,

pisicile sunt

pisicile sunt

pisicile sunt

De fapt n-am avut nicio pisică la mine acasă. Prima pisică pe care am cunoscut-o dormea tot timpul, așa că am decis că nu-mi plac pisicile, pentru că în copilărie nu uram nimic mai mult decât să dorm. Când am întrebat-o pe Barbara despre ce va fi povestea ei, primele lucruri care mi-au trecut prin cap au fost o pisică și o fereatră. Pisica ca personaj, fereastra ca spațiu. Cu asta începe povestea. Așa că hai să bem ceva acum.”

Proiectul a fost posibil prin sprijinul Institutului Francez.

Realizat în cooperare cu Schleifmuehlgasse 12-14, Viena

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *