LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Spaţiu Expandat _ Apel de proiecte

de veiozaarte  |  11 iulie, 2017  |  0 comentarii

Asociaţia Volum Art lansează un nou apel de proiecte pentru programul Spaţiu expandat. Apelul este deschis în perioada 5 iulie – 31 iulie 2017.

Ediția din acest an a Spațiului Expandat, intitulată Cool monuments –hot heads se structurează în jurul noțiunii de monument de for public, propunându-și să exploreze multiplele direcții pe care prezența acestuia în spațiul public le deschide, chestionând concepte precum monumentalizare, memorializare, comemorare, memorie colectivă, identitate națională, spațiu public, comunitate. Putem reprezenta istoria și valorile comune ără a recurge la simplificări, epurări sau la figura mistificată a unui grande –homme? Ce semnificație mai poate dobândi astăzi contra-monumentul, în condițiile în care resursele acțiunii critice par a se fi epuizat prin cooptarea și redistribuirea lor capilară în cadrul industriei experienței și a (semio)capitalismului tentacular? Cum poate fi evitată monumentalizarea fără a recurge la o depolitizare a memoriei? Căutăm să investigăm și să explorăm perspective noi asupra acestor practici, urmărind să identificăm și să punem în valoare prin intervențiile artistice din cadrul Spațiului Expandat locuri, oameni și semnificații noi, practici și politici ale memoriei capabile să proiecteze viitoruri alternative și astfel, să disloce cadrele rigide și predeterminate în care se construiește înțelegerea prezentului, precum și evenimente din istoria recentă ignorate sau uitate în practicile de rememorare actuale. Plecând de la specificitatea spațiului public bucureștean vom investiga posibități noi de reprezentare și exprimare a memoriei și istoriei locale.

Curatorul proiectului de anul acesta este Cristian Nae – critic de artă, istoric și teoretician care activează în Iași, unde predă la Universitatea de Națională de Arte ”George Enescu”. Pe lângă activitatea sa de cercetare și publicistică, focalizată îndeosebi asupra confluenței dintre estetică și politică în cadrul artei și fotografiei conceptuale și a istoriei expozițiilor, abordate în manieră comparativă, precum și asupra artei critice și imaginarului politic în perioada post-socialistă, Cristian Nae este curator și colaborator permanent al Asociației Vector și Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, unde a desfășurat mai multe proiecte de cercetare artistică a practicilor și politicilor memoriei.

Așteptăm propuneri pentru intervenții temporare în spațiul public bucureștean care să răspundă la tema lansată și care propun și dezvoltă o nouă viziune atât din punct de vedere artistic, cât și conceptual asupra monumentului de for public. Intervențiile se pot materializa sub formă de instalaţie, sculptură, obiect, performance, etc.. Spațiul ales pentru amplasarea sau desfășurarea intervenției este la alegerea artistului și trebuie motivat în conceptul proiectului. Mai multe detalii despre proiect și despre aplicație se găsesc pe site-ul asociației volumart.org.

Organizator: Asociaţia Volum Art

Proiect finanţat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Radio Guerrilla,

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, ArtClue, Modernism,

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *