LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Formări gratuite pentru cei care lucrează în domeniul culturii despre colaborarea cu școli

de veiozaarte  |  25 august, 2015  |  0 comentarii

Apel pentru înscrieri

18-19 septembrie | Vera Marin și Delia Popa

25-26 septembrie | Claudia Pamfil și Iulia Iordan

9-10 octombrie | Claudia Pamfil și Cosmina Dragomir

16-17 octombrie | Claudia Pamfil și Mădălina Gheorghe Tănase

Înscrieri până pe data de 10 septembrie 2015.

sustine-cultura-in-educatie_image

Practica artelor și patrimoniului în educație a prins puteri în ultimii ani în România. Fie că sunt realizate de biblioteci, muzee, ONG-uri sau artiști pasionați, aceste activități ajung în viețile copiilor și tinerilor din România și îi inspiră, îi emoționează, îi încurajează să se exprime, le deschid noi orizonturi, le dezvoltă competențe și abilități care le vor fi de folos o viață întreagă. Prin colaborarea cu școlile, organizațiile culturale și artiștii independenți pot dobândi nu doar un partener de lucru, ci și un sprijin pentru a dezvolta practica educației culturale cu reale valențe pedagogice, pentru a transmite valori și practici artistice alături de cei care sunt constant prezenți în lumea școlarilor: cadrele didactice.

Cu sprijinul ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și al Fondului ONG în România, oferim unui număr de 80 de profesioniști în domeniul culturii (20 de participanți / formare) șansa să se cunoască și să devină mai buni în colaborarea cu școlile publice, pentru a dezvolta noi experiențe culturale pentru copii și tineri.

Dacă ai avut măcat o experiență de aducere a culturii în educația copiilor și tinerilor și vrei să te perfecționezi, te așteptăm să te înscrii la una dintre cele 4 sesiuni de formare pe care echipa Susține cultura în educație și Publicul viitorului le organizează la București toamna aceasta. Fiecare sesiune de formare va acoperi aceleași teme și va avea o agendă similară, însă vom jongla cu experiențele și informațiile diferite ale formatorilor invitați: Vera Marin, Claudia Pamfil, Delia Popa, Maria Cosmina Dragomir, Mădălina Gheorghe Tănase și Iulia Iordan.

În plus, la finalul formării, participanții vor avea posibilitatea să devină membri ai unei rețele a profesioniștilor culturii în educație la nivel național și vor avea ocazia să participe la un modul suplimentar, dedicat proiectelor de cooperare și politicilor publice în domeniul culturii în educație, la care vom invita atât cadre didactice, cât și profesioniști din domeniul culturii.

Profilul participantului:

Artiști, manageri culturali, mediatori culturali, muzeografi, bibliotecari și alte meserii cultural-creative din toată țara, cu experiență în dezvoltarea de activități culturale în școli, care doresc să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile și să cunoască ulterior cadre didactice cu care să dezvolte activități de educație culturală sau educație prin cultură.

Costuri de participare:

Formările sunt gratuite pentru participanți, costurile fiind suportate de organizatori.

Pentru participanții din alte localități organizatorii vor acoperi costurile de deplasare și cazare pentru maxim 5 persoane. Costurile de transport vor fi decontate de organizatori pe baza documentelor justificative la finalizarea formării, în anumite limite.

Pauzele de cafea și ceai și prânzul vor fi oferite de organizatori pentru toți participanții la formare.

Loc de desfășurare:

Sesiunile de formare vor avea loc în școli bucureștene.

Teme:

– rolul profesionistului cultural în cadrul unui proiect de cultură în educație și relaționarea cu cadrele didactice și școala;

– oportunitățile oferite de cadrul instituţional al sistemului educaţional din România pentru dezvoltarea de proiecte pentru elevi;

– caracteristicile interacţiunilor cu elevii, în funcţie de grupe de vărstă, nevoile lor de invăţare şi de diversificare atât a conţinutului, cât şi a metodelor de învăţare;

– noțiuni de limbaj pedagogic, care să sprijine comunicarea şi colaborare cu profesorii;

– planificarea şi conducerea un proces educativ eficient pornind de la idei de implicare ale artiştilor şi organizaţiilor culturale (de exemplu în programul „Şcoala altfel”).

Metode:

Cursul este pregătit şi dezvoltat pe baza unei metodologii care pune accent pe participare şi implicare în procesul de experimentare/învăţare al cursanţilor. Ulterior sesiunii de formare, participanții vor putea discuta și primi răspunsuri de ghidaj din partea formatorilor pentru realizarea de activități culturale în școală pe forumul online special creat în cadrul proiectului Susține cultura în educație.

Recunoaștere:

Toți participanții vor fi primi adeverințe de participare, care vor recunoaște atât componenta teoretică a formării, cât și implicarea ulterioară, în dezvoltarea unor activități artistice sau culturale în colaborare cu cadre didactice și școli, cu sprijinul ghidajului oferit online de către formatori.

Formatori:

Claudia Pamfil este arhitect urbanist, cu experienţă de 17 ani ca formator, manager de proiecte în sectorul neguvernamental. Are expertiză în politici publice participative, management urban, strategii de dezvoltare locală iar ca exemple de implicare în programe cultural-educaţionale este De-a Arhitectura – introducerea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în curricula şcolară timpurie, încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resurse de învăţare pentru alte materii.

Vera Marin este arhitect și urbanist, cu experiență didactică la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (din 2000), trainer și consultant, promovează abordarea participativă și interdisciplinară a spațiului, la orice scară. Coordonează activitatea ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană (din 2001) și este vice-președinte la Asociația De-a Arhitectura (din 2013).

Mădălina Gheorghe Tănase este doctor al Universității din București (Filosofie, educație estetică), din 2012. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București în 2001. Are 10 ani de experiență în educația nonformală și formală prin cultură și artă. Din 2009 este președintele Asociației Dintr-un Basm, al cărei scop este educația culturală și educația prin artă.

Maria Cosmina Dragomir este artist profesionist, licențiat în arte plastice și decorative, doctor al Universităţii de Artă Bucureşti (propunând o teză ce analizează arta contemporană comparativ cu arta ingenuă). Are 20 de ani de experiență în învățământ, ca profesor și formator. În prezent activează într-un grup informal de cercetare în domeniul educației estetice și a pedagogiei de artă, militând pentru soluții eficiente, performante, moderne asupra învățării.

Delia Popa este artistă vizuală şi pedagog de artă în Bucureşti. Practica sa artistică utilizează teorii şi practici feministe re-evaluate în contextul românesc prin intermediul unor medii precum performance, video, desen şi pictură. A studiat arte vizuale la Bucureşti, Londra şi Chicago şi în 2014 a susţinut o teză despre managementul cultural în arta contemporană din România la ULBS Sibiu. În 2013 a co-fondat „ArtCrowd-artişti în educaţie”, o organizaţie de educaţie prin artă ce urmăreşte dezvoltarea unor aptitudini precum gândire critică, gândire creativă şi principii de colaborare în rândul copiilor şi a tinerilor.

Iuliana Iordan este de profesie educator, cu o scurtă experiență în învățământul tradițional și una foarte bogată și diversă în domeniul educației muzeale. A început să practice educația muzeală la Muzeul Național de Artă al României și a aprofundat această experiență în cadrul Asociației Da’DeCe. De asemenea, scrie pentru copii: prima sa carte publicată fiind Călătorie printre ierburi și lumină.

Procedura de înscriere:

Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul online de înscriere, disponibil la adresa http://goo.gl/forms/2wT4XZaMeX.

Data limită pentru înscriere: 10 septembrie 2015

Rezultatele selecției vor fi anunţate pe e-mail tuturor celor care s-au înscris.

Mai multe informații: contact@nullculturaineducatie.ro și 0730.130.551.

Proiectul Publicul viitorului propune artiştilor şi organizaţiilor culturale să se redescopere în contact cu un public potenţial de copii şi adolescenţi şi să contribuie la dezvoltarea potenţialului creativ al acestora, prin integrarea artei în context şcolar în Bucureşti.

Proiectul Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști și organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.

Proiectul este coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și realizat alături de Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, Fundația pentru o societate deschisă și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.

Parteneri media permanenţi: Modernism.ro, Radio România Cultural, Agenda culturală pentru copii, Roata Mare

www.culturaineducatie.ro

www.Facebook.com/culturaineducatie

Proiectul cultural Publicul viitorului este finanțat în cadrul Programului Cultural Ești București 2015.

Proiectul Susține cultura în educație este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Continutul acestui material nu reprezinta în mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *