Filmul de Piatra si-a desemnat castigatorii [fotogalerie]
Munte și filme scurte. Un public tânăr, avid de o formă de artă inaccesibilă și cvasi-inexistentă până acum 3 ani, cel puțin în Moldova. Ediția 3.0 a festivalului anual Filmul de Piatra a ajuns la final și și-a desemnat câștigătorii. Timp de 4 zile, spectatorii au umplut în fiecare după-amiază până noaptea târziu singura sală din oraș care a putut găzdui anul acesta evenimentul, cea de la Consiliul Judetean.
Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Mărgineanu şi Ticu Lăcătuşu au jurizat competiția care a adunat 55 de scurtmetraje românești în categoriile Ficțiune, Animație, Documentar, Experimental, Videoclip și Extrem. Premiile sunt oferite de ICR și însumează 5000 de euro.
Filmul câștigător la Ficțiune este “Hello Kitty” în regia lui Millo Simulov. Un grup de prieteni petrecăreți, o excursie nebună la mare și o imagine cum rar se vede în filmul românesc au propulsat scurtmetrajul pe podium.
La animație a câștigat “The Scream”, realizat de Sebastian Cosor, un film ingenios inspirat de celebra pictura “Strigătul” a lui Edvard Munch.
La documentar laureații sunt Dragos Dulea și Anda Pușcaș, realizatorii filmului “Stremț 89”, o abordare amuzantă a revoluției din 1989.
Premiul pentru Cel mai bun film experimental a fost oferit filmului “Vlog 13” regizat de Bădeliță Alexandru Petru. Ce se întâmplă atunci când părăsești această lume și te întorci spre altceva? Există altceva?
La Videoclip premiul a fost adjudecat de piesa “Moartea Boxelor” a trupei Suie Paparude. Clipul a fost realizat de Anton Groves și Adrian Aghenitei.
La Extrem a fost premiat Horia Mărușcă pentru filmul scurt “Mountain Biking”.
Premiul special oferit de ICR a mers la “Grand Hotel Italia” regizat de Rodi Cotenescu, iar premiul publicului la Dragos Dulea și Anda Pușcaș pentru “Stremț 89”.
Mențiuni speciale au primit și filmele “Maria și unchiul Giani” regizat de Ana-Maria Lemnaru, “Planet_RO2012” realizat de Csont Zsombor, Török Tihamér și videoclipul “Pașapoartele albastre” al trupei FurioSnails.
Noutatea festivalului este aceea că selecția de filme este 100% din România și Republica Moldova. Un concept care promite să scoata la lumină din ce în ce mai multe producții românești scurte, care sunt din ce în ce mai valoroase. Festivalul este inițiat de regizorul Andrei Dăscălescu.
Filmul de Piatra va reveni în cel mai pitoresc oraș din Moldova la începutul lui 2013. Până atunci, rămân aplauzele pentru câștigătorii din 2012 și interesul viu și crescând al publicului tânăr pentru filmul romanesc și pentru filmul scurt.
Lasă un răspuns