LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Noi suntem FânFest: un festival revoluționar născut la Roșia Montană! Implică-te!

de veiozaarte  |  3 iulie, 2014  |  2 comentarii

FânFest este cel mai mare festival activist multi-cultural din România care a început din eforturile unei mici comunități de a-și proteja pâmântului, inspirând o generație întreagă.

Cover_WAF-850

Acum 9 ani, o sămânță a fost plantată la Roșia Montană; poate o mică scânteie să stârnească o revoluție?

FânFest este cel mai mare festival activist multi-cultural din România. A debutat odată cu lupta împotriva celui mai mare proiect minier aurifer din Europa și s-a transformat în epicentrul celei mai importante mișcări civice și de mediu din România.

Acest micuț sat tradițional din Transilvania a reușit să cucerească, an după an, inimile și imaginatia oamenilor de pretutindeni, atrași la FânFest de muzică, teatru, dans, expoziții, workshopuri și mai ales dornici de a-si exprima solidaritatea față de campania Salvați Rosia Montană. Între 11-17 August, Rosia Montană isi deschide din nou porțile și invită lumea să descopere minunatul patrimoniu existent aici, precum și diversele moduri de dezvoltare sustenabilă ale regiunii, cum ar fi turismul, mesteșugăritul sau agricultura tradițională.

Ce este Roșia Montană?

Această așezare a fost locuită încă din era pre-romană, fiind astfel una dintre cele mai vechi mine atestate din România , dar și cel mai vast depozit de aur continental din Europa. Este una dintre cele șapte “cele mai periclitate” site-uri culturale europene, îndeplinind în aceleasi timp 4 criterii UNESCO de maximă importanță pentru patrimoniul mondial. Dar mai presus de toate, este un sat linistit și pitoresc, cu oameni calzi și primitori, care riscă o nedreptate ireversibilă.

De ce este importantă Roșia Montană?

Începând din anul 2000, Campania Salvați Roșia Montană a reușit prin diverse acțiuni, dezbateri, precum și numeroase victorii în instanțele de judecată, să oprească acest proiect minier ilegal și extrem de controversat. Lucrurile au luat însă o întorsătură periculoasă anul trecut în toamnă, când politicienii corupți ai României au încercat să promulge o lege care să îi acorde firmei canadiene puteri extraordinare, incluzând dreptul de a expropria, de a schimba cursul unor râuri sau de a crea cel mai mare lac de cianură din Europa.

Puțini s-au așteptat însă la reacția incredibilă a societății civile în fața acestei initiative, și implicit la masivele proteste de stradă care au urmat. Uniți Salvăm Roșia Montană a răsunat săptămâni de-a rândul pe străzile a numeroaselor orașe din România. Mai mult, această largă mișcare civilă și de mediu, s-a răspândit în scurt timp în toată lumea, de la București la Londra, New York sau Shangai.

Numeroase proiecte artistice au luat naștere odată cu această mișcare, care mai de care mai diverse și inovative, de la pânza colectivă realizată în numeroase orașe din lume la concerte, proiecții de film, expoziții sau lanțul uman format în jurul Parlamentului României, a 4-a clădire ca mărime din lume.

Cine suntem și ce dorim să realizăm?

FânFestF este un festival organizat de către organizația nonguvernamentală Alburnus Maior, cu ajutorul și spijinilor sătenilor din Roșia Montană și a voluntarilor de pretutindeni din România.
FF a devenit emblema uneia dintre cele mai explozive și vibrante mișcări de mediu din Europa de est.
FF a transformat acestă comunitate mică din Munții Apuseni în destinația nr. 1 pentru iubitorii de artă, cultură, natură, patrimoniu și pentru cei care militează pentru justiție și drepturile omului.
FF este dovada vie că alternativele de dezvoltare durabilă pot ajuta o comunitate să se dezvolte în armonie și oamenii săi să prospere.
FF a inspirat și continuă să inspire o generație de artiști, academicieni, activiști și oameni din toate colțurile lumii de a lucra împreună pentru a proteja patrimoniul cultural și natural comun.

9 ani de FF
Festivalul este organizat în întregime cu ajutorul voluntarilor. Organizatorii, artiștii, invitații participă pro bono, iar publicul are acces gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului. Cei 9 ani de zile de existență FânFest însumează:
Sute de concerte și spectacole de teatru și dans
Sute de workshopuri de restaurare
Sute de jocuri pentru copii și adulți
Sute de proiecții de film, expoziții, seri de poezie
Sute de evenimente muzicale cu DJ
Sute de dezbateri, prezentări, workshopuri despre creativitate, activism, sustenabilitate și multe altele
Mii de plimbări, drumeții și excursii în regiunea Roșiei Montane, una dintre cele mai vechi așezări din România
Sute de activități în aer liber de la slack-lining la parașutism

Până în acest moment, am reușit să strângem fondurile necesare pentru scenă sistemul de sunet și o parte a costurilor de transport ale invitaților noștri. Însă avem nevoie de sprijinul vostru pentru a realiza cea de-a 9-a ediție a festivalului! Donațiile care vor depăși obiectivul nostru vor fi utilizate pentru a acoperi costurile de transport ale artiștilor invitați, al doilea cost ca mărime din cadrul festivalului. 

Ce vor asigura donatiile voastre?

Cazarea artiștilor și invitaților festivalului €750
Mâncarea pentru cei peste 150 de voluntari și invitați €1200
Echipamentul de interpretariat simultan €960
Costurile de închiriere a corturilor festivalului €1400
Alte cheltuieli de infrastructură (generatoare, toalete-eco, dușuri improvizate, gestionarea deșeurilor) €1690
Costurile campaniei Indiegogo €440

Împreună, continuăm revoluția!  Vă rugăm donați!.

EVENIMENTE

2 răspunsuri la “Noi suntem FânFest: un festival revoluționar născut la Roșia Montană! Implică-te!”

  1. Maria spune:

    Video -clipul nu se putea face in limba romana ?

  2. veiozaarte spune:

    Ținând cont că Salvați Roșia Montană este de mult timp o cauză internațională, nu doar una locală, credem că este mai bine ca informațiile din clip să poată fi înțelese și de nevorbitorii de limbă română. Astfel cauza are și mai multe șanse de a aduna suma țintită, nelimitându-se doar la publicul românesc.
    Altfel, inserturile de text de pe imagini sunt traducerea exactă în română a textului spus de Voice Over.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *