LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Platforma de Teatru Politic 2015

de veiozaarte  |  26 ianuarie, 2015  |  0 comentarii

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu „istoria convenabilă”. Istorii personale ale celor pe care nu-i găsim în manuale, în conferințe, tratate și luări de poziție instrumentate politic pentru a servi macro-narațiunii sistemului care adoptă istoria unică, „istoria de obediență” în fața structurilor de putere.

PLATFORMA2015_A4-02-850

În cadrul Platformei de Teatru Politic 2015 vor avea loc următoarele activități:

– Un atelier de teatru-forum, pornind de la princpiile și metodele dezvoltate de Augusto Boal, la care vor participa artiștii implicați în proiect. Atelierul va fi coordonat de artistul norvegian Morten Bruun și se va încheia cu o prezentare publică performativă.

– Un atelier de teatru-forum, realizat împreună cu elevi ai Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc” din București, în cadrul căruia vor fi explorate metode de teatru-forum, cu accent pe dimensiunea politică și pe auto-organizarea elevilor pornind de la metoda respectivă. La finalul atelierului va avea loc o prezentare publică.

– O stagiune de teatru politic, desfășurată pe întreg parcursul anului 2015, program ce va cuprinde următoarele evenimente:

    • O serie de reprezentații ale unor spectacole pe teme majore ale istoriei recente, marginalizate în discursul public: Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, După Traian și Decebal. Din filele istoriei gay în România, Nu ne-am născut în locul potrivit, Sub Pământ – Valea Jiului după 1989.
    • Reprezentații ale spectacolelor comunitare Post-Scriptum și Corp la Corp, realizate de echipa proiectului VÂRSTA4, proiect coordonat împreună de un grup de artiste/ști și rezidentele/ții căminului de persoane vârstnice Moses Rosen din București.
    • Producția a două spectacole noi de teatru politic:

 

un spectacol de teatru care va cerceta istoria mișcărilor de rezistență din  România, post-1918. Spectacolul are la bază o amplă documentare a unor forme de protest colectiv și individual, din perspective care au fost prea puțin analizate artistic până în prezent: protestele și grevele muncitorești majore din anii 1918-1920; rolul și activitatea femeilor în structurarea mișcării comuniste ilegale; proteste muncitorești din anii 1970; rezistența unor lideri și a unor mișcări sindicale la privatizările frauduloase care au avut loc pe parcursul anilor 1990.

Pentru că meriți (proiect de artă activă coordonat de Irina Gâdiuță și Bogdan Georgescu): un spectacol care propune analiza prin teatru a condiției, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România. Pentru că meriți pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri care nu lasă urme fizice, pe semnalarea redusă a cazurilor de abuz sexual, pe lucruri care afectează fundamental fără a lăsa dovezi palpabile.

    • Un turneu national de teatru politic în cadrul căruia cele două spectacole produse în cadrul Platformei vor fi itinerate în patru orașe din țară: Galați, Iași, Craiova, Timișoara.

 

Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuită și toate evenimentele vor include discuții cu publicul.

Programul lunii februarie:

4  feb.    CAPETE ÎNFIERBÂNTATE *

11 feb.   DUPĂ TRAIAN ȘI DECEBAL *

18 feb.   CAPETE ÎNFIERBÂNTATE *

21 feb.   PREZENTARE PERFORMATIVĂ  A  ATELIERULUI DE TEATRU-FORUM **

22 feb.   POST SCRIPTUM ***

25 feb.   DUPĂ TRAIAN ȘI DECEBAL*
 

*TEATRUL LUNI DE LA GREEN HOURS/Calea Victoriei 120, sector 1, București

**CENTRUL DE TEATRU EDUCAȚIONAL REPLIKA /Str. Lânăriei nr. 93-95, sector 4, București

***CĂMINUL DE PERSOANE VÂRSTNICE MOSES ROSEN/ Str. Jimbolia, nr. 105, Bucureștii Noi, București

Contact rezervări: Andrei Șerban (0728839007, andreiserbanmail@nullgmail.com), Katia Pascariu (0728072362, katia_pascariu@nullyahoo.com)

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României (www.eeagrants.org, www.fonduri-diversitate.ro/, www.artapolitica.ro/platformadeteatrupolitic2015).

Parteneri: Noproductions, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Teatrul LUNI de la Green Hours, Centrul de Teatru Educațonal REPLIKA, FCER-DASM – Căminul „Amalia și Șef Rabin dr. Moses Rosen”, Gazeta de Artă Politică.

Parteneri media: Şapte Seri, Observator cultural, CriticAtac, Think Outside the Box, Veioza Arte, SUB25, Liternet, Scena.ro, Green Report, Pandora’s.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *