LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Energiea de weekend!

de veiozaarte  |  6 martie, 2012  |  0 comentarii

Putem spune că ne-a cuprins „Energiea de weekend”. Cel puţin asa ne place să rezumăm ziua în care fosta tipografie a reapărut în peisajul urban contemporan, de data aceasta sub forma unui stabiliment de informare şi experiment urban – provoked by Grolsch.

 

Articolul complet s-a „tipărit” în cursul zilei de sâmbătă, 3 martie, cu porţile deschise, sub supravegherea spiritului Energiea, un personaj îndrăzneţ, atent la detalii, în ton atât cu vremurile trecute cât şi cu cele actuale, despre care ne place să credem că a revenit în strada Brezoianu, la invitaţia arhitectului Cristian Corvin.

Am inţeles pe parcursul zilei ce înseamnă caligrafia în bucătarie şi cum se editează şi se dau în „print” o pâine irlandeză şi un sos creativ, timp în care tipografii amatori s-au îndeletnicit cu mici anchete jurnalistice în ale design-ului prin spaţiul proaspăt deschis, la etaj, la bar, la un Grolsch rece şi o limonadă delicioasă. Poate a fost locul, spiritul sau…poate doar ni s-a părut; cert este că, pentru câteva ore, toţi am devenit mai creativi. Pe hârtie, la un brainstorming de weekend cu prietenii sau colegii, pe scena Teatru Forum.

Am trecut de la peniţă şi tuş la typography art şi la mesaje trimise de pe iPad, integrate în proiecţiile Kotki Visuals – aşteptând seara şi pornirea preselor, ca în orice tipografie care se respectă. La Energiea sunetul utilajelor era înlocuit însă de litere gravate atent în pad-uri de MPC. Poveşti electronice, sparte, disecate, dezasamblate şi rearanjate într-o formă comprehensibilă, în intregime pentru placerea „cititorilor”.

Fanas îşi spune povestea până după miezul nopţii iar Energiea devine încet încet mai animată ca niciodată în timp ce „lead-ul” apare scris pe ecrane, cu litere mari: Moonlight Breakfast. Dacă pe vremuri zgomotele din imprimerie erau, din când în când, înlocuite de ritmurile valsurilor de la etaj, sâmbătă a trebuit să se întâmple la fel. Nu cu vals şi alte dansuri pretenţioase provenite de la etajele superioare…cu o reţetă simplă retroelectro, fabricată chiar la parter, asezonată cu funk, soul şi swing; scrisă cu instrumente reci şi cu o voce caldă, cu fraze întregi „batute” pe sintetizatoare, cu multe aplauze, cu bis, cu „la mulţi ani” şi cu proiecţii Les Ateliers Nomad.

Live-ul se încheie, oamenii mai pleacă, mai vin dar „publicaţia” de deschidere Energiea nu poate să nu aibă şi o rubrică de „entertainment”, cu funk de generaţie nouă, bass şi scratch-uri, mixată energic până dimineaţa; iar de editarea ultimelor pagini a fost responsabil redactorul-şef Bully.

Dimineaţa, când celelalte cotidiene începeau să se distribuie, ne puteam lăuda şi noi cu un prim editorial care, chiar dacă nu s-a manifestat în formă fizică, a fost, este şi va rămâne numai bun de povestit mai departe. Poate tot la Energiea, în acelaşi spirit, la o bere rece, un meniu delicios şi la mai multe ateliere şi performance-uri fresh!

 

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *