LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Aristoteles Workshop call for entry

de veiozaarte  |  10 mai, 2011  |  0 comentarii

Ultima strigare: mai sunt trei săptămâni până la închiderea dead-line-ului pentru înscrieri

9 mai 2011

Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de a șasea ediţie a atelierului internaţional Aristoteles Workshop (AW) va primi un premiu în valoare de 2500 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al patrulea an consecutiv.

Canalul ARTE/France și Programul Media al Uniunii Europene sunt co-finanţatorii şi susţinătorii AW (respectiv, cinci ani și 2 ani consecutivi), alături de Centrul Național al Cinematografiei, RO. Acest premiu încununează un training intens de cinci săptămâni (25 iulie-28 august) în staţiunea montană Vama, din Bucovina, unde profesionişti din industria cinematografică vor ghida pas cu pas, de la pitch la montajul final, pe cei 16 participanți în realizarea propriului lor documentar de 30 de minute.

Participanților li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă. Înscrierile pentru a şasea ediţie Aristoteles Workshop au început deja, iar termenul limită pentru trimiterea dosarelor este 31 mai 2011.

Aristoteles Workshop este un atelier de film documentar ce se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi.

Peste 120 de tineri, din SUA, Franța, Spania, Irlanda, Portugalia, Mexic, Austria, Australia, Israel, Italia sau India, au aplicat anul trecut la cea de-a cincea ediție AW, dar targetul workshop-ului a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 4) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine, un editor și un coordinator de producție.

Pe parcusul celor cinci ediţii, tutorii care au susținut ateliere și-au îndrumat echipele în realizarea documentarelor sunt celebrul regizor iranian Rafi Pitts, Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră al preşedintelui georgian şi jurnalist în zone de război), Thierry Garrel, Jennifer Fox, Simon Brook, Alex Szalat, Elizabeth Hulten, Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga), documentaristul John Appel, şi împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos și regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).

”Este unul dintre puținele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi”, spune Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop. ”Ce e foarte important pentru mine e ca studenții să înțeleagă că pentru a fi un bun regizor, sau un bun operator sau editor, este nu să repeți ce-ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine ești și ce sau cum simți.” Taxa de 500 de euro include cazare şi masă pe toata durata atelierului, deplasări, asigurarea echipamentului şi a facilităţilor necesare producţiei şi post-producţiei, training cu experţi internaţionali şi îndrumarea riguroasă în realizarea scurtmetrajelor de film documentar.

Data limită pentru înscriere este 31 mai 2011.

Etapele Aristoteles Workshop 2011:

 

Etapa 1 Training

Stil narativ & strategii.

Viziunea regizorală.

Cameră, lumină, sunet.

Abordarea vizuală, planificarea şi programul de producţie.

 

Etapa 2    Producţie

Treatment, cercetare şi scouting.

Coaching pe intreg procesul de filmare.

 

Etapa 3    Montajul

Conturarea documentarului în sala de montaj.

Conţinut creativ şi tratament vizual.

Coaching în timpul şi după finalizarea montajului.

 

Etapa 4     Finish line

Color correction & audio sweetening.

Subtitrare în engleză.

Output pe DVD.

Evaluarea finală.

 

Scurtă istorie

AW, în cei cinci ani de existență, a reușit să depășească statutul de simplu atelier de formație profesională și s-a afirmat treptat și ca producător de filme documentare de excepție:

Nu te supăra, al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii și a adus acasă multiple premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.);

Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008)

Ciobanul Zburător al lui Catalin Mușat (Special Mention, la Festivalul Internațional de Film, Locarno 2009)

Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia)

Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, SFR Prize for The Most Audacious Film.

http://www.aworkshop.org

http://www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation

 

 

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *