LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Fundaţia Interart TRIADE anunță Premiile JUVENTUS, 2014

de veiozaarte  |  16 iunie, 2014  |  0 comentarii

Premiile Juventus, 2014 se decernează de către Fundaţia Interart TRIADE din Timişoara, începând din anul 2003, în cadrul unui concurs tematic organizat alternativ pentru sculptură şi pictură, destinat artiştilor cuprinşi în ciclul universitar (până la doctorat). Concursul se înscrie în Programul Juventus  al Fundaţiei Triade de valorizare a discursului şi susţinere a practicilor artistice tinere.

Din anul 2004, partenerul principal al fundaţiei în organizarea acestui eveniment este Clubul Economic German / Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Temeswar. Acesta asigură suportul material al decernării premiilor. Intervenţia fundaţiei în cadrul parteneriatului constă în promovarea artiştilor prin organizarea de expoziţii personale, editarea de cataloage, facilitarea intrării în circuitul artistic naţional sau internaţional.

Până în acest an,  premiul a fost destinat doar artiştilor din universitatea timişoreană, Facultatea de Arte şi Design devenind partenerul acestui concurs şi participând la selectarea lucrărilor câştigătoare.

AFIS CU LOGOURI SPONSORI

CONDIŢII DE ELIGIBILITATE

Orice persoană aflată, în momentul aplicării, într-un ciclu de studiu universitar (*student/ ă  în anul I, II, III, master sau doctorat)

Tehnici acceptate: ulei, acril, cărbune, creion, spray, marker, tehnică mixtă pe hârtie/ pânză/ carton/ lemn sau alte materiale

Format:  bidimensional; dimensiuni  maxime: 150 x 150 cm

JURIUL

Jane Neal (curator UK),  Liviana Dan (curator RO), Simona Nastac (curator RO/UK), Anca Verona Mihuleţ (critic/curator RO), Volker Diehl (galerist DE), Constantin Flondor (artist RO), Andrei Jecza (Fundatia Triade RO), Peter Hochmut,  Geraldine Ţiple (Clubul Economic German Timisoara)

PREMII

Premiile Juventus sunt susţinute de către Clubul Economic German din Timișoara.

Premiile sunt acordate în cadrul unei expoziţii realizate cu toate lucrările selectate:

Premiul I – 500 Euro

Premiul al II-lea – 300 Euro

Premiul al III-lea – 200 Euro.

Premii speciale, oferite de susţinători  independenţi

Premiul Fundaţiei Triade acordat câştigătorului Premiului I – organizarea unei expoziţii personale organizate în anul următor decernării premiului și prin  publicarea unui catalog al acestei expoziţii.

Se va tipări, de asemenea, un catalog general al participanţilor selectaţi în expoziţia finală.

LANSAREA TEMEI 

1 iunie 2014

„Puterea seduce sufletul (?)” este tema generală a concursului din acest an.

Numărul din noiembrie 2013 al revistei « ArtReview » anunţa lista celor mai puternice/influente 100 de persoane din lumea artei, sub titlul “POWER EATS THE SOUL”. Coperta a fost gândită de Philippe Parreno şi Rirkrit Tiravanija. În fruntea clasamentului se afla Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani, în calitatea ei de colecţionar şi lider al Qatar Museums Authority.  Ea este responsabilă pentru unele dintre cele mai scumpe achiziţii realizate în istorie. Ca exemplu, Jucătorii de cărţi de Paul Cezanne, cumpărată la preţul de 250 de milioane de dolari, reprezentând cea mai scumpă pictură vândută vreodată…, ca să nu mai vorbim de explozia prețurilor lui Damien Hirst. Această comodificare extremă a istoriei artei a fost criticată de mulţi specialişti, în condiţiile în care forţa  financiară combinată cu influenţa politică pot deturna organisme fragile şi intangibile.

Se ridică câteva întrebări – există putere bună şi putere rea? Sau chiar este nevoie de exercitarea puterii pentru a crea categorii de idei, sentimente şi plăceri? Care este alternativa puternică la putere?

În timp ce marile evenimente şi nevoia constantă de vizibilitate transformă pionii scenei de artă în urmăritori şi urmăriţi, sistemul, odată o formă abstractă, capătă el însuşi caracteristici umane şi începe să organizeze valorile. Această schimbare a polarizării impune un anume comportament artiştilor tineri, care trebuie să ştie de la început unde se situează şi de ce sunt acolo. În egală măsură, a face orice pentru faimă nu este un păcat capital. Aşa că, de ce să nu ne lăsăm puţin tentaţi de ea ?!

(Prezentare realizată de Anca Verona Mihuleţ).

PREZENTAREA  PROPUNERILOR  DE CONCURS

Termen: 1 octombrie 2014, ora 0:00 (prin email: concurs.juventus@nullgmail.com)

Informaţii cerute:

Descrierea unui concept sau o motivaţie artistică care să răspundă temei propuse, nu mai lung de 150 de cuvinte

Imaginea unei lucrării corespunzătoare conceptului, la dimensiunea de 300 dpi, în format jpeg sau tiff, nu mai mare de 3MB

Descrierea lucrării: tehnica folosită, material, dimensiuni, preţ

CV-ul participantului

Datele de contact ale participantului

JURIZAREA

Perioada : 1-8 octombrie 2014 (de către personalităţile invitate)

Juriul va alege maximum 24 de lucrări, ce vor deveni materialul expoziţiei organizate la Timişoara şi care, în măsura posibilităţilor, va fi itinerată şi în celelalte centre universitare participante.

Alegerea juriului va fi anunţată tuturor participanţilor până la data de 8 octombrie 2014, ora 24:00

ORAGANIZAREA  EXPOZIŢIEI  ŞI  DECERNAREA  PREMIILOR

Perioada: 15-26  octombrie 2014

În vederea organizării expoziţiei, lucrările anunţate ca fiind selectate vor fi trimise pe adresa Fundaţiei TRIADE din Timişoara (300774 Timişoara, Calea Martirilor 51/45), până cel târziu la data de 15 octombrie. Fundaţia preia costurile transportului prin Fancourier. Lucrările trebuie transportate în condiţii de securitate (preferabil în ladă de lemn).

Vernisarea expoziţiei cu lucrările selecţionate se va face duminică, 26 octombrie, ora 11:00, în prezenţa artiştilor care doresc să participe. Prezenţa la vernisajul expoziţiei nu este asumată de către organizator.

În cadrul vernisajului expoziţiei vor fi anunţate premiile acordate şi se vor distribui cataloagele expoziţiei.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *