LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Coalitia Sectorului Independent - conferinta de presa

de veiozaarte  |  10 aprilie, 2010  |  0 comentarii

spațiu, oameni, transport, idei, educație, autorități, politică  – arhivă de subiecte, open source resource pentru intervenții, acțiuni, proiecte de artă activă.

Sunteti interesati de soarta finantarilor nationale pentru cultura? Sunteti interesati de realizarile artistilor si organizatiilor culturale independente? Sunteti interesati de viitorul artistilor independenti?

Coalitia Sectorului Cultural Independent va invita la o conferinta de presa, luni 12 aprilie, ora 12.00, la clubul Green Hours 22 Jazz Cafe, str. Calea Victoriei 120, in care se vor lansa public citeva intrebari la care sunt invitate sa raspunda autoritatile publice in a caror sfera de competenta se inscrie conturarea si lansarea concursului de proiecte culturale si editoriale finantate din Fondul Cultural National: Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Administratia Fondului Cultural National:

  • ce trebuie sa se intample si cat trebuie sa mai asteptam pentru ca activitatea decizionala a autoritatilor publice sa se desfasoare legal si transparent?
  • ce inseamna un dialog real intre sectorul cultural independent si autoritatile publice si cum poate fi initiat ?
  • de ce se ignora contributia substantiala a sectorului cultural independent la dezvoltarea culturala a Romaniei?

La conferinta de presa vor vorbi Raluca Pop (banipentruarte), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Bogdan Georgescu (tangaProject si Ofensiva Generozitatii) si Vasile Ernu (scriitor).

Coalitia va prezenta initiativele de pana acum si va sublinia necesitatea intrarii in legalitate prin retragerea Ordinului de ministru 2120 din 31 martie (prin care se aproba modificarea si completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural National) si lansarea procedurii de consultare publica conform prevederilor Legii 52/2003. In situatia de fata, AFCN a lansat dezbaterea publica pe 23 martie, cu termen final 26 martie iar la mai putin de o saptamana distanta MCPN a aprobat modificarile si completarile prin Ordinul de ministru indicat mai sus. Legea 52/2003 prevede insa o perioada de minim 10 zile pentru consultare si minim 30 de zile intre anuntul public referitor la elaborarea proiectului de act normativ si supunerea acestuia spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. De asemenea Coalitia va prezenta pozitia sa fata de noile normele metodologice ce au fost supuse dezbaterii publice.

Scurt istoric al demersurilor COALITIEI

(toate documentele la care se face referire sunt disponibile pe situl Coalitiei si atasate mailului):

19 martie 2010: Petitie on-line pentru lansarea concursului de proiecte AFCN si pentru reformarea acestui mecanism de finantare. 326 de persoane (artisti, operatori culturali, reprezentanti de ONG-uri) din toata tara au semnat petitia in 48 ore de la initierea ei sustinind cererile si recomandarile propuse.

(http://www.petitiononline.com/AFCN2010/petition.html)

PRINCIPALELE REVENDICARI ALE COALITIEI semnalate in cadrul petitiei se refera la:

– initierea unui dialog public privind transformarea Fondului Cultural National intr-un fond de finantare care sa sustina proiectele culturale si editoriale realizate de sectorul independent si privat;

– posibilitatea acordarii de catre AFCN a unor finantari multi-anuale (conform normelor de buna practica din Romania si Uniunea Europeana);

– lansarea concursului la o data care sa permita demararea proiectelor culturale la 1 februarie a anului calendaristic, urmand ca perioada de eligibilitate a cheltuielilor sa fie 1 februarie – 31 decembrie;

– acordarea finantarilor din fondul de urgenta al AFCN sa fie transparentizata iar criteriile si procedura pe baza carora se ia decizia de atribuire a acestora sa fie facute publice ;

– lansarea de urgenta a concursului de proiecte culturale, concursul fiind posibil a se desfasura pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 267 din data de 24 aprilie 2009;

– scoaterea de urgenta la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel tarziu pina la data de 1 mai 2010 ;

22 martie: Petitia a fost depusa oficial la Administratia Fondului Cultural National si la Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Pina astazi nu s-a primit nici un raspuns.

23 martie: AFCN lanseaza un apel la consultare publica pentru modificarea normelor metodologice.  Contrar legii in vigoare (52/2003), operatorii culturali sunt invitati sa-si exprime opiniile in termen de 3 zile. In plus, noul proiect propus nu contine niciuna din cerintele indicate in petitia inaintata.

25 martie: ca reactie la caracterul insuficient si ilegal al perioadei de 3 zile pentru consultarea publica, Coalitia a trimis un mesaj catre AFCN si MCPN, in care solicita organizarea consultarii in termenul legal (conform Legii 52/2003) si afirma disponibilitatea de a colabora si promova initiativa, daca aceste cerinte vor fi indeplinite.

2 aprilie: ca reactie la lipsa de reactie din partea institutiilor in cauza si mentinerea perioadei ilegale pentru consultarea publica, a lipsei de transparenta si  de dialog cu beneficiarii acestui Fond, Coalitia a depus la AFCN si la MCPN  o scrisoare in care se solicita organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de modificare si completare a normelor metodologice ale FCN.

In aceeasi perioada pe situl MCPN apare urmatorul anunt: „Ministrul culturii și patrimoniului național, Hunor Kelemen a aprobat, prin ordinul nr. 2120 din 31.03.2010, modificarile aduse Normelor metodologice privind organizarea și funcționarea comisiilor, procedura de selecție a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, in vederea acordarii de finanțari nerambursabile din Fondul Cultural Național, precum și de soluționare a contestațiilor.”

Coalitia Sectorului Cultural Independent este un grup deschis de operatori culturali independenti, artisti si manageri culturali preocupati de criza resurselor financiare si de conditiile precare de desfasurare a actului cultural-artistic realizat de organizatiile neguvernamentale si artistii independenti din Romania.

Organizatii si artisti/manageri culturali independenti implicati activ in sustinerea initiativei: Raluca Pop (banipentruarte), Cosmin Manolescu (Fundatia Gabriela Tudor), Bogdan Georgescu, Maria Draghici si Irina Gadiuta (Ofensiva Generozitatii), David Schwartz (tangaProject), Voicu Radescu (Green Hours), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Miki Braniste (Colectiv A), Octav Avramescu (Asociatia Jumatatea Plina), Alina Serban (Centrul de Introspectie Vizuala), Rarita Zbranca si Corina Bucea (Fundatia AltArt/Fabrica de pensule), Dragos Olea (add / Rozalb de Mura), Stefania Ferchedeu, manager cultural, Claudiu Cobilanschi (Paradis Garaj), Cristina Modreanu (Scena.ro).

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *