LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Adrian Schiop spulbera tabuurile in noul sau roman "Soldatii. Poveste din Ferentari"

de veiozaarte  |  29 octombrie, 2013  |  0 comentarii

Ca sa-si faca viata mai usoara, un jurnalist cu naravuri homosexuale se lasa de presa si de femei si se inscrie la un doctorat despre manele. Ca sa-si documenteze subiectul, se muta in cel mai sarac cartier din Bucuresti, Ferentari, un loc incremenit in anarhia anilor ’90, unde smecheria face legea, iar manelele se aud de peste tot.
coperta soldatiiPe scurt, acesta este subiectul celui mai nou roman semnat de Adrian Schiop, Soldatii. Poveste din Ferentari, aparut la Editura Polirom in colectia „Ego. Proza” si in editie digitala, disponibil din aceasta saptamina in toate  librariile din tara.

Intr-o societate in care oamenii se ghideaza absurd doar dupa etichete si retete ale succesului, personajul lui Adrian Schiop se trezeste intr-o lume a contrastelor, cu smecheri si boschetari, cu smardoi si drogati – adica intr-o comunitate inchisa, dura, in care fraierii ca el nu prea au ce cauta.
Aici il intilneste pe Alberto, un fost puscarias, care provine dintr-o cunoscuta familie de interlopi. Desi are reputatie de bataus si scandalagiu, stie sa-si arate latura sensibila atunci cind merge pe interes.

In plus, in inchisoare, Alberto a descoperit ca ii plac si barbatii, pentru ca dupa gratii cea mai sigura moneda de schimb pentru protectie este sexul. Insa acesta este un subiect tabu chiar si in Ferentari.

Adrian Schiop sparge tabuurile in noul roman Soldatii. Poveste din Ferentari – o poveste de cartier pe ritmuri de manele, cu gasti, drogati si ramificatii mafiote.

„Cine are vrajeala mai puternica, mai nociva, semiprecarii intelectuali sau declasatii de Ferentari? Intrebarea asta nu si-a gasit pina la Soldatii. Poveste din Ferentari o rezolvare mai dramatica si mai autentica. Poate si pentru ca middle-class-ul bucurestean le-a anihilat pe amindoua: pe intelectuali i-a «urbanizat», pe saraci i-a ghetoizat. Dupa ce cititi cartea lui Schiop o sa vedeti ca Bucurestiului parca ii vine totusi ceva singe in instalatie.” (Costi Rogozanu)

Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Master in lingvistica la Facultatea de Litere a aceleiasi universitati. In prezent face un doctorat despre manele la SNSPA Bucuresti. A lucrat ca profesor de limba si literatura romana (1997-2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelanda), jurnalist (2004-2010, Evenimentul zileiPrezent,Romania libera). A debutat in revista Fracturi (2002) si a publicat doua romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) si Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri in reviste din Belgia (DW B), Elvetia (Hétérographe) si Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei Criticatac.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *