LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Modulab @ Street Delivery

de veiozaarte  |  15 iunie, 2012  |  0 comentarii

La această ediție Street Delivery, Modulab vă transformă în propriul Turc Mecanic, vă oferă statui cu voi înșivă printate 3D și învață să vă jucați de-a Dumnezeu printr-un un studiu de algoritmi genetici.

Your own personal Mechanical Turk

Mechanical Turk este o instalație mecanică interactivă de jucat șah construită în secolul XVIII de Wolfgang von Kempelen pentru împărăteasa Maria Teresa, care a făcut senzație la vremea lui ca primul automaton, mai ales pentru că i-au bătut la șah pe Thomas Jefferson și pe Napoleon. În realitate era o farsă – un pitic ungur expert în șah stătea ascuns în măruntaiele angrenajului și manevra piesele.

Amazon a preluat conceptul la nivel digital și a creat o aplicație prin care oricine poate fi un turc mecanic (2.0), pentru că oricât de ridicat este nivelul de autonomie al mașinăriei azi, oamenii sunt cei care îndeplinesc sarcinile de judecată, chiar și pe cele mărunte.

Modulab a remixat analogul în digital și turcul mecanic cu un robot site specific care se deplasează în zonă controlat de utilizatori anonimi ai site-ului www.modulab.ro care devin astfel their own personal mechanical turk explorând Street Delivery prin intermediul robotului cu turban, webcam în frunte și sâni de manechin. Farsa care stă la baza conceptului original Mechanical Turk este păstrată în instalația Modulab prin faptul că cei care interacționează cu robotul pe stradă nu știu că este controlat de cineva de la distanță, de oriunde în lume, fiind lăsați să creadă că este un atomaton care se ghidează cu ajutorul senzorilor și se deplasează conform unui soft.

Printează-te pe tine însuți

Modulab te învață să te scanezi 3D prin intermediul senzorilor Kinect și apoi să îți reproduci modelul scanat cu ajutorul unei imprimante 3D.

Cu ajutorul senzorilor, Kinect construiește o hartă 3D a punctelor care formează modelul, imaginea creată fiind un point cloud – set de voxeli (pixeli volumetrici – 3D) care formează un sistem tridimensional de coordonate.

În proces veți fi familiarizați cu tehnologia de imprimare 3D Fused Depositing Method – un material este adăugat în straturi succesive formându-se modelul tridimensional. În cazul nostru, printerul folosește material plastic. Astfel, point cloud-ul rezultat prin scanarea 3D cu Kinect este prelurat într-un format acceptat de imprimantă și reprodus 3D.

Theo Jansen walker study

Un alt experiment din cadrul laboratorului Modulab este un studiu după Theo Jansen, scultoprul kinetic olandez ale cărui lucrări gigant se deplasează doar cu ajutorul vântului, optimizându-le deplasarea cu ajutorul unor algoritmi evoluționiști (genetici).

Algoritmul genetic este o metodă de calcul euristică bazată pe utilizarea macanismelor evoluției speciilor (ereditate, mutație, selecție și încrucișare) pentru identificarea și promovarea celor mai bune soluții în problemele de optimizare. Algoritmul permite crearea a multor iterații, iar cele mai adaptate la funcția respectivă sunt propagate de-a lungul a multor generații, exact ca în selecția naturală, copiată la nivel matematic.

În cadrul workshopului , Modulab reproduce un mecanism patruped care împrumută o serie din principiile kinetice ale lucrărilor lui Jansen. În procesul construcției au fost utilizați algoritmi care au optimizat mișcarea membrelor, calculând numărul de încheieturi și lungimea ideală a părților printr-un proces de selecție artificială.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *