LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

O2G lanseaza call for entries pentru ateliere de teatru comunitar

de veiozaarte  |  4 mai, 2012  |  0 comentarii

Asociația O2G organizează un program de tehnici și metode de lucru pentru Teatrul Comunitar prin ATELIERE pentru studenți și absolvenți de teatru. Fiecare atelier se va desfășura prin lucru direct cu comunități implicate în proiecte anterioare ale O2G, precum Turneu la Țară, RahovaNonstop, Construiește-ți comunitatea!, KickStart Limanu, Teatrul Nescris din Șanț – prima formă de teatru comunitar din România.

Perioada:

30 iulie – 6 august 2012 – Bucuresti

13 august – 20 august 2012 – com. Limanu, jud. Constanta

21 august – 27 august 2012 – com. SANȚ, jud. Bistrița Năsăud

Șase aplicanți vor fi selectați pentru a lua parte la toate cele trei ateliere. Organizatorii vor asigura transportul, cazarea și diurna pentru atelierele desfășurate în țară.

Aplicanții confirmă disponibilitatea pentru participarea la toate cele trei ateliere.

Pentru aplicație trimiteți pe adresa teatrucomunitar@nullgmail.com până la data de 30 mai 2012

  • curriculum vitae;

  • o scrisoare de intenție (maxim o pagină) prin care motivați interesul pentru Teatrul Comunitar și cum intenționați să valorificați această experiență în proiecte viitoare;

  • o scrisoare de recomandare academică.

Rezultatele selecției vor fi anunțate pe data de 10 iunie 2012.

Teatrul Comunitar este forma de teatru de reprezentare și creare de identitate a unei comunități. Teatrul comunitar pornește de la poveştile comunităţii, implicȃnd membrii comunităţii alături de artiști profesioniști, cu scopul construcției comunitare, prin stimularea creativă a celor implicați, prin reprezentarea în produse artistice a faptelor de viață imediate sau ale memoriei comune, și prin generarea unui proces creativ colectiv permanent. Teatrul Comunitar păstrează dimensiunile etice și estetice universal acceptate ale acestei arte și se definește ca forma de teatru construită specific prin participarea directă a comunităţii ȋn care se desfăşoară spectacolul. Teatrul devine astfel singura formă de artă care are puterea de a facilita întâlniri umane nemediate și loc de interacțiune.

Teatrul Comunitar este de multe ori privit ca o construcție a capitalului social al unei comunități, în cadrul căruia sunt dezvoltate diferite deprinderi, dimensiunea spirituală și artistică a comunității respective și a celor implicați. Poate adesea genera un spațiu de dezbatere, de reprezentare și interactivitate, elemente esențiale pentru sănătatea unei comunități.

Adevăratul sens al teatrului trebuie să se bazeze pe puterea de a acționa. Teatrul trebuie adus înapoi la esența lui adevărată, contrarul a ceea ce cunoaștem ca teatru de cele mai multe ori. Ceea ce ar trebui să se construiască în acest sens ar fi un teatru fără spectator, un teatru în care spectatorii nu vor mai fi spectatori, unde participanții vor învăța lucruri, în loc să fie prizonierii unor imagini, să devină participanți activi într-un spectacol colectiv, în loc să fie privitori pasivi. (…) Cuvântul “teatru” rămâne numele posibilității existenței unei comunități ca un organism viu. Este purtător al ideii comunității ca prezență în sine, opus ideii de reprezentare distantă.” – Jacques Rancière – Spectatorul Emancipat

coordonator proiect: Bogdan Georgescu

Proiect derulat prin Asociației O2G și realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC, asociația laBOMBAstudios, Turnătoria Productions, UNATC I.L. CARAGIALE, Scot and Company Consulting și VeiozaArte – www.veiozaarte.ro.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *