"Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism este titlul celui mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu (Poliţist, Adjectiv, A fost sau n-a fost), care va avea premiera pe 20 septembrie. Din distribuţie fac parte Bogdan “Boogie” Dumitrache, Diana Avrămuţ, Alexandru Papadopol “Papi” şi Mihaela Sârbu.
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (titlul în engleză: When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) va fi distribuit în România de Independenţa Film şi internaţional de Wild Bunch.
Ideea lui Metabolism. Sau cadrele lungi de tip Porumboiu
Regizorul Corneliu Porumboiu povesteşte cum i-a venit ideea acestui film şi, în acelaşi timp, dezvăluie una din explicaţiile pentru faimoasele sale cadre lungi, marca Porumboiu:
“Scriam deja la scenariu, când a fost propus un proiect de lege care ar fi schimbat modul de finanţare a filmelor în România: ca să obţin fonduri, ar fi trebuit să prezint nu doar scenariul, ci şi un storyboard detaliat.
Nu am fost de acord cu această lege, dar mi-a amintit de perioada mea de pregătire ca cineast. Limitările presupuse de pelicula de 35mm, nevoia de a planifica fiecare cadru au făcut parte din formarea mea. Ca urmare a acestor restricţii s-a dezvoltat şi aplecarea mea faţă de repetiţii şi cadre lungi. Deci am vrut să vorbesc despre naşterea unui film şi constrângerile aferente ei.”
“…M-a inspirat povestea unui prieten cineast, care şi-a investit toţi banii în producţia unui film de-al său, începută acum zece ani şi apoi sistată în toiul filmărilor. Am fost inspirat de ideea unei filmări fără sfârşit… Până la urmă, am vrut mai ales să întorc camera spre meseria regizorală, să arăt cum lucrăm, metodele pe care le folosim, cum se realizează un proiect; să arunc o privire în spatele cortinei.”
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism la festivalurile europene şi internaţionale
Pelicula Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism a fost deja selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (Elveţia), care s-a desfăşurat în perioada 7 – 17 august 2013.
De asemenea, zilele trecute, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu a concurat la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo (16 – 24 august 2013).
Imediat după lansarea din România din 20 septembrie, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism va merge la New York, fiind selecţionat în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 13 octombrie 2013.
Aici, pelicula românească a lui Porumboiu se va afla în respectabila vecinătate a unor filme mult aşteptate precum: La Vie Secrete d’Adele, de Abdellatif Kechiche (câştigătorul Cannes 2013), Inside Llewzn Davis, de Joel şi Ethan Coen, Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch, Nobody’s Daughter Haewon, de Hong Sang-soo. Sau The Invisible Woman, de Ralph Fiennes şi Mitty, de Ben Stiller, ambele fiind debuturi regizorale.
————————-
Sinopsis
Suntem în mijlocul filmărilor. Paul, regizorul (interpretate de Bogdan “Boogie” Dumitrache), are o relaţie amoroasă cu Alina, o actriţă dintr-un rol secundar (jucată de Diana Avrămuţ).
A doua zi se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte (…) să filmeze o scenă nud cu ea. Paul se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producătorului că are o criză de ulcer. Apoi îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.
————————-
Corneliu Porumboiu, scurtă biografie
S-a născut în 1975 la Vaslui. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) unde a studiat Regie de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum Cannes şi Montpellier.
În 2006, apare primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest, titlul în engleză), care este selectat la Quinzaine des Realisateurs şi câştigă “Camera d’Or” pentru debut şi “Label Europe”, premiul distribuitorilor de film. Pelicula adună numeroase alte premii pe la festivaluri din toată lumea.
În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, Adjectiv, câştigă premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde este proiectat în cadrul secțiunii Un Certain Regard.
Lasă un răspuns