LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

SUIE PAPARUDE, ROBIN and THE BACKSTABBERS, KEITH PARTRIDGE, STEPHANE SIOHAN, si SORIN ONISOR intregesc programul festivalului de film PELICAM editia a II-a

de veiozaarte  |  10 iunie, 2013  |  0 comentarii

A doua editie a festivalului international de film Pelicam, dedicat mediului inconjurator si oamenilor, este pregatita sa isi primeasca invitatii si publicul cu un program diversificat si amplu. Intre 14 si 16 iunie, in Tulcea vor avea loc proiectii in premiera nationala ale filmelor documentare din peste 12 tari, concerte in aer liber, vernisaj de fotografie, workshopuri de specialitate si interactive dar si un program dedicat copiilor.Pelicam-IFF-editia-2-610

Concertele in aer liber din cadrul festivalului de film Pelicam ofera ocazia artistilor precum ROBIN and THE BACKSTABBERS  si  SUIE PAPARUDE sa urce pentru prima oara pe scena amenajata in centrul orasului Tulcea din Piata Civica. Vineri 14 iunie in deschiderea festivalului si duminica 16 iunie in inchiderea festivalului cele doua trupe vor delecta publicul tulcean si invitatii speciali ai festivalului cu muzica live imediat dupa vizionarea filmelor.

Printre invitatii speciali ai acesteti editii amintim juriul care va delibera filmele aflate in competitie la cea de-a doua editie Pelicam IFF. Acesta este format din 3 nume importante ale industriei cinematografice: ARTUR LIEBHART ( Directorul festivalului de film documentar din Varsovia) celebrul regizor francez JEAN PAUL JAUD si regizorul de documentare roman, THOMAS CIULEI cunoscut pentru cele doua documentare pe care le-a regizat respectiv „Asta e”, si „Podul de flori”.

Prima zi a festivalului debuteaza  in centrul cultural Jean Bart, incepand cu ora 10:00 unde sunt asteptati atat copiii cat si adolescentii pentru vizionarea celor doua filme din sectiunea Panorama, „La clef des champs” ultimul film al regizorului care ne-a minunat cu filmul „Microcosmos” si care de data aceasta prezinta natura prin ochii si imaginatia celor mici si filmul romanesc „Toxic” care ne invita la o prospectie asupra alimentelor pe care le consumam.

Tot vineri , pe 14 iunie incepand cu ora 19:00 vizitam si noua locatie a celei de-a doua editii Pelicam in cadrul vernisajului de fotografie realizat de celebrul fotojurnalist Sorin Onisor in Casa Avramide. Imediat dupa vernisaj va avea loc deschiderea oficiala a festivalului, in Piata Civica unde va fi proiectat filmul „North of the Sun” in regia lui Inge Wegge si Jorn Nyseth Ranum, aflat in competitie. Dupa aceasta aventura arctica in cautarea celor mai fine valuri ne reintoarcem pe malul Dunarii unde  ii vom asculta pe cei de la Robin and the Backstabbers.

Dintre filmele aflate in competitia Pelicam IFF editia a II-a pregatite pentru vizionare in cele 3 zile mai amintim „La quete d’inspiration” o ecranizare a pasiunii fotografului Alexander Deschaumes, atras de cruditatea peisajelor salbatice,  „Village at the end of the world” povestea si puterea comunitatii dintr-un sat cu doar 59 de locuitori, „Fruit Hunters” un documentar cu celebrul actor Bill Pullman despre frenezia oamenilor pentru fructe rare si exotice si filmul  „More than Honey” al celebrului regizor elvetian Markus Imhoff –Ursul de argint la Berlin-  proiectat in prezenta echipei de filmare. „More than honey” a castigat premiul pentru cel mai bun documentar la German Film Awards iar filmul isi a avut premiera mondiala in cadrul competitiei festivalului de la Toronto in 2012.

A doua editie a festivalului de film Pelicam prezinta si o sectiune speciala de scurt-metraje documentare dar si proiectii ale filmelor in prezenta invitatilor speciali precum „Rosia Montana town on the brink” unde va fi prezent pentru o sesiune de Q&A regizorul german Fabian Daub. Tot in cadrul Pelicam IFF unul dintre membrii juriului Jean-Paul Jaud isi va prezenta in fara competitiei ultimul film, „Cu totii cobai”, documentar premiat in mai multe festivaluri internationale.

Programul concertelor in aer liber se incheie duminica, 16 iunie in armonia celor de la Suie Paparude imediat dupa decernarea premiilor si proiectia din centrul cultural Jean Bart a filmului „The End of Time” in regia lui Peter Mettler, un film zguduitor si nemaintalnit ca abordare,  prezentat in competitia oficiala a festivalului de film de la Locarno in 2012.

O parte din imaginile filmelor aflate in competitie se pot vedea chiar in spotul de prezentare Pelicam IFF, editia a II-a.

De neratat in cele 3 zile de festival sunt si workshopurile sustinute de Keith Partridge despre filmari in conditii extreme, cel al jurnalistului Stephane Siohan despre realizarea unui webdocumentar, Plimbarea Sonora sustinuta de artista Maria Balabas, atelierul de organizare comunitara sustinut de asociatia Vira cat si cel de reciclare si reutilizare creativa sustinut de asociatia Viitor plus. Programul workshopurilor si locatiile in care acestea se vor desfasura pot fi gasite pe siteul www.pelicam.ro iar inscrierile pentru aceste activitati pot fi trimise la adresa de mail: delia@nullpelicam.ro.

Participarea la toate evenimentele celei de-a doua editii Pelicam IFF este gratuita iar detaliile despre transport si cazare cat si  programul complet se regasesc pe siteul www.pelicam.ro.

Festivalul international de film Pelicam va avea loc intre 14 si 16 iunie in cele 3 locatii din Tulcea: Piata Civica, centrul cultural Jean Bart si Casa Avramide.

Festivalul international de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Les Herbes Folles si incepand cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu.

Sponsorul principal al evenimentului: APA NOVA Bucuresti, o companie VEOLIA. Sponsor PIFF 2013: BRD Societe Generale, Renault.

PIFF 2013 este organizat cu spirjinul Primariei Municipiului Tulcea si al Centrului Cultural Jean Bart Tulcea si in parteneriat cu Organisation Internationale de la Francophonie –OIF, Ambasada Elvetiei in Romania, Institutul Goethe, Institutul Polonez Bucuresti, Consiliul Judetean Tulcea, Institutul de cercetari Eco-Muzeale Tulcea,  Ecocert Romania, Cinelabs Romania, Asociatia Ateliere Fara Frontiere, Independenta Film, Clorofilm, Asociatia Vira si Asociatia Green Renaissance Africa de Sud.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *