LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Evenimente speciale și invitați de marcă la Anim'est 2011

de veiozaarte  |  4 octombrie, 2011  |  0 comentarii

436 de filme de scurt şi lung metraj, provenind din 45 de țări, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control; 4 ateliere de film de animație – la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh și Centrul Cultural al Republicii Ungare; 3 expoziții; 8 masterclass-uri, dezbateri și prezentări la Cinema Union și 3 conferințe la Sala ArCuB; 2 lansări de DVD; 10 petreceri până în zori în Club Control; o noapte întreagă de scurtmetraje animate bizare și live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk și Res Es – Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria; 80 de oi virtuale 3D în prima aplicație smartphone dezvoltată de un festival de film din România; 150 de invitați români și străini prezenți la evenimentele din cadrul festivalului. Acesta este, în cifre, rezmatul celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, care va avea loc la București în perioada 7-16 octombrie 2011.

Anim’est 2011 se deschide oficial vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecția, în premieră în România, a lungmetrajului autohton Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian), în prezența echipei filmului, din care fac parte și animatorii Dragoș Ștefan și Dan Panaitescu, doi dintre trainerii primei ediții Animation Worksheep. Filmele produse la atelierul de film de animație organizat de Anim’est în primăvara acestui an vor putea fi urmărite în cadrul unul material – making of, în cadrul Galei de Deschidere.

Regizorul, scenaristul şi creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker este Animatorul Invitat al Anim’est 2011. Duminică, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, el își va prezenta la București lungmetrajul de debut, super-producția Focus Features, marca Tim Burton și Timur Bekmambetov, 9 (SUA, 2009), care îi are printre protagoniști pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer sau Martin Landau. Luni, 4 octombrie, de la ora 14:00, Acker va avea o întâlnire informală cu publicul tânăr al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ArCuB, va susține Conferința cu intrare liberă From School to Hollywood, la care spectatorii vor putea afla mai multe despre producția de film de animație și de efecte vizuale de la Hollywood și traseul profesional al regizorului, de pe băncile școlii până în star system-ul hollywoodian.

Înainte de a se orienta către cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licență și master ale Facultății de Arhitectură a prestigioasei Universități California din Los Angeles (UCLA). La aceeași universitate a obținut, apoi, un Master în Animație. S-a făcut rapid remarcat drept unul dintre cei mai promițători realizatori ai generației sale, ajungând în echipa de efecte vizuale a lungmetrajului Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui (2003, r. Peter Jackson). Recunoașterea internațională a venit o dată cu scurtmetrajul 9, nominalizat în 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurtmetraj de Animație, care avusese premiera mondială în Competiția Festivalului de Film Sundance, câștigase Oscarul pentru film studențesc și Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre. Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus să realizeze un film lung cu același nume, dezvoltând personajele și povestea din scurtmetraj. De curând, Shane a înființat, împreună cu Greg Little, Jack Mitchell şi studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casă de producție de animaţie, în Los Angeles. În prezent, regizează prima producţie a studioului Isopod, Deep. Pe lângă participarea sa în cadrul evenimentelor care îi sunt dedicate, Shane Ackerjurizează filmele din Competițiile de Scurt și Lungmetraj de la Anim’est 2011, alături de alți doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania și Gerlando Infuso din Belgia.

Câștigătoarea Oscarului pentru Scurtmetraj Animat în 1992 cu Mona Lisa coborând o scară/ Mona Lisa Descending a Staircase, animatoarea americană Joan C. Gratz, vine, de asemenea la București, la cea de-a șasea ediție Anim’est. Cel mai recent scurtmetraj pe care l-a regizat, Kubla Khan, rulează în Competiția de Scurtmetraj Internațional a Anim’est 2011. Inventatoarea tehnicii de animație bazate pe păpuși din argilă pictată, Gratz va susține o Conferință cu intrare liberă pe tema filmului de animație cu păpuși și a animației sale puternic individualizate, în cadrul căreia va proiecta patru dintre scurtmetrajele pe care le-a regizat: Mona Lisa coborând o scară/ Mona Lisa Descending a Staircase(SUA, 1992), Pro și contra / Pro and Con (SUA, 1993),Idila văduvei bogate/ The Dowager’s Idyll (SUA, 2001) și Domnișoara pește-balon / Puffer Girl(SUA, 2009) – vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala ArCuB.

Prezențele lui Shane Acker și a Joanei C. Gratz la București sunt posibile cu sprijinul Centrului Cultural American.

Animatorul și designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de post-producție din Europa, completează lista invitaților care vor susține conferințe la Sala ArCuB – marți, 12 octombrie, de la ora 19:00, el va vorbi despre Animaţie şi Efecte Vizuale în Reclame şi Filme.

Regizorul Satoshi Kon, unul dintre „monștrii sacri” ai anime-ului, dispărut în august 2010, este omagiat de Anim’est printr-o secțiune retrospectivă, în cadrul căreia vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje: Albastru perfect/ Perfect Blue(Japonia, 1997), debutul său în lungmetraj, un hit instantaneu al festivalurilor de film fantastic și al celor de film de animație; Paprika(Japonia, 2006), filmul selecţionat în Competiția Oficială a Festivalului de la Veneția și Nașii din Tokyo/Tokyo Godfathers(Japonia, 2003), lungmetrajul răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Lungmetraj Animat la Festivalul de Film Fantastic de la Sitges în 2003. Retrospectiva Satoshi Kon este organizată cu susținerea Japan Foundation.

Anim’est și-a asumat, încă de la prima ediție, misiunea de resuscitare și promovare a filmului românesc de animație. Workshop-urile, masterclass-urile susținute de invitați români și străini, dezbaterile, Competiția de Film Românesc, Portretele organizate pentru animatori români, atelierul de film de animație Animation Worksheep fac parte din strategia festivalului de susținere a filmului autohton de animație. La ediția a șasea, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național – AFCN și al ODS, Asociația Estenest lansează DVD-ul Romanian ReAnimation, care cuprinde 14 scurtmetraje de animație premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani. Primul de acest fel editat în România, DVD-ul este destinat promovării filmului românesc de animaţie şi va fi distribuit în cadrul standurilor de promovare a filmului românesc din marketurile de film de la Cannes, Berlin sau Clermont-Ferrand, în reţeaua de institute culturale româneşti din străinatate, la festivalurile partenere ale Anim’est 2011, dar şi către profesionişti români şi străini interesaţi de filmul autohton de animaţie. Acesta va fi lansat și prezentat oficial în cadrul Dezbaterii Romanian ReAnimation programate joi, 12 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union, care va aduce față în față animatori, producători, reprezentanți ai presei și ai instituțiilor autohtone cu răspundere în domeniul filmului de animație. Printre titlurile de pe DVD se numără Matei, Matei (r. Cecilia Felmeri, România – Ungaria, 2010), câștigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Românesc la Anim’est 2010;Grand Cafe, filmul pentru care Bogdan Mihăilescu a fost nominalizat la Premiul Gopo Tânără Speranță în 2011 sau The Scream(r. Sebastian Cosor, 2011), producția MediaPro Magic selecționată în Competiția Națională și în secțiunea Balkanimation la Anim’est 2011.

După ce anul trecut a lansat în cadrul Anim’est lungmetrajul multipremiat regizat de Marjane Satrapi și Vincent Paronnaud, Persepolis, Transilvania Film lansează anul acesta, în prima seară de festival, ediția românească a DVD-ului Iluzionistul, filmul regizat de Sylvain Chomet care a deschis Anim’est 2010. Vineri, 7 octombrie, de la ora 22:00, la Cinema Patria, toți cei care nu au apucat să urmărească sau doresc să revadă îndrăgitul lungmetraj al lui Chomet îl pot urmări într-o proiecție specială. DVD-ul Iluzionistulva putea fi cumpărat, la un preţ special, de la gift shop-ul Anim’est din foaierul Cinema Patria, pe toată perioada festivalului.

La fiecare ediție, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est răsplătește activitatea câte unui animator român. În acest an, Isabela Petrașincu, unul dintre puținii realizatori de animație cu păpuși din istoria filmului de animație românesc, va primi Premiul Anim’est pentru Întreaga Activitate. Născută în 1931 și absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Institutului Ion Mincu din București, doamna Petrașincu și-a început activitatea în filmul de animație ca scenograf și desenator în cadrul Studioului Animafilm, trecând la regia de film, pe care a practicat-o între 1970 și 1994, timp în care a regizat zeci de filme de animație cu cartoane decupate și păpuși. Pentru Parada cifrelor (1979) a fost răsplătită cu Marepe Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lână(1987) a fost selecționat în Competiția Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy. Opt dintre scurtmetrajele regizate de Isabela Petrașincu vor fi proiectate în prezența animatoarei miercuri, 12 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union.

Patru scurtmetraje mute ale pionierului rus al filmului de animaţie, Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov’s Best Friend vor fi proiectate, în premieră în România, în cadrul Galei de Închidere Anim’est 2011, după Ceremonia de Premiere de sâmbătă, 15 octombrie 2011, la ora 19:00.

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim’est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan.ro – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București și în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. În premieră pentru un eveniment major de film din România, Anim’est va organiza o ediție specială, la Chișinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membrul al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Parteneri instituționali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București – ArCuB, Primăria și Consiliul General al Municipiului București, Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Televiziunea Poloneză, Institutul Francez din București, Ambasada Franţei, Centrul Ceh, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Cultural al Republicii Ungare

Parteneri: AXN, Sony, Groupama, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, ODS, AVIS, TNT, Senior Interactive, Mindshare

Transportator oficial: Tarom

Mașina oficială: Opel

Clubul festivalului: Ctrl-Shift

Partener media principal: Pro Cinema

Susținut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro

Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere!, Cărtureşti, TATAIA, OOPS Media

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, raluk.ro, Daazo.com

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *