der|die|dans – Dans austriac
În perioada 1-3 octombrie 2013, Forumul Cultural Austriac prezintă în colaborare cu sponsorul principal Petrom a doua ediție de dans contemporan austriac Austrian Dance Days București.
Seria de evenimente numită der|die|dans reuneşte sub numele dorner|dani|dance, expoziția de fotografie pe print, Bodies in urban spaces, a coregrafului, dansatorului și regizorului vienez Willi Dorner și o instalaţie realizată pe baza fotografiilor lui Dani Ioniță pe baza proiectului său, Dancing Bucharest, cu participarea specială, la vernisaj, a artiştilor şi dansatorilor români Ioana Marchidan, Istvan Teglas, Andrea Gavriliu şi Ştefan Lupu, precum și patru seri de performance în teatrul bucureștean Odeon și în Club Control.
În străinătate, Austria este asociată în primul rând cu laturile sale culturale. Misiunea forumurilor culturale austriece constă în actualizarea acestei imagini bazate pe o tradiție culturală bogată și în prezentarea unei Austrii contemporane, inovatoare și creative. În ultimii cincisprezece ani, scena culturală vieneză a fost revoluționată tot mai mult printr-o mișcare contemporană complexă de dans și performance, Viena devenind astfel un nou centru european al dansului și un oraș cu o nouă identitate culturală. Astfel, der|die|dans va aduce la București o selecție reprezentativă de producții aplaudate pe plan internațional.
Dansatorii de balet profesioniști își pregătesc de obicei retragerea la treizeci de ani. În piesa Come Back, coregrafa Doris Ulrich aduce pe scenă cinci foști balerini ai Operei de Stat din Viena cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani. În timp ce alții participau la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 la demonstrații și happening-uri, ei exersau de dimineața până seara ca elevi ai școlii de balet. Timpul liber era un concept necunoscut pentru acești tineri. Come Back le oferă șansa de a recupera timpul pierdut și de a fi niște tineri rebeli, cel puțin pe scenă. Dansatorii își vor dezlănțui forța care încă le mai definește corpurile într-un flux de mișcări libere, pentru ei neobișnuite, printre altele pe muzica legendelor punk de la Sex Pistols. O tinerețe a bătrâneții care fascinează.
Performance-ul We în regia coreografei Amanda Piña și a regizorului și artistului vizual Daniel Zimmermann, îi transformă pe spectatori în actori prin proiecția pe scenă a imaginii lor în oglindă, jucându-se astfel cu umor, empatie și fler dramaturgic cu conceptele de recunoaștere, identificare și tipizare.
Piesa de deschidere a ediției de anul acesta a festivalului vienez imagetanz în teatrul brut – Kein Applaus für Scheiße (rom. Nu aplaudați la prostii) a laureatei cu premiul Prix Jardin d’Europe, Florentina Holzinger, în colaborare cu Vincent Riebeek – s-a bucurat de un fenomenal succes internațional. Piesa tematizează lupta tinerilor artiști pentru atenția publicului și metodele fără limite de a o câștiga, acestea variind de la virtuozitate remarcabilă la diletantism intenționat, fiind lipsite de orice inhibiție a secrețiilor corporale. Categoric nerecomandat spiritelor sensibile. Controversă cu profunzime!
Evenimentului se va încheia cu finisajul expoziției dorner|dani|dans prin Dance a Playful Body, de Andreea Novac și István Teglas.
EVENIMENTE

Lasă un răspuns