LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Balkanik Festival

de veiozaarte  |  6 septembrie, 2011  |  0 comentarii

BALKANIK! Primul festival de muzică şi cultură balcanică

Pe 23 şi 24 septembrie 2011, Grădina Uranus din Bucureşti va găzdui o mare petrecere balcanică. BALKANIK! este primul festival de muzică şi cultură balcanică din România care aduce pe aceeaşi scenă, trupe consacrate din Turcia, Serbia, Ungaria şi România. Concertele vor începe de la ora 19.00 (vineri) și ora 18.00 (sâmbătă).

Invitați speciali vor fi membrii trupei Baba Zula din Turcia. Reprezentațiile lor ritualice sunt un melanj artistic de dansatoare din buric și costume impresionante. Amestecul dintre intrumentele orientale clasice ca darbuka, saz electric și linguri, cu abordări electronice și moderne, au facut ca muzica interpretată de cei de la Baba Zula să fie definită ca “sunetul spațiului din Istanbul”. Grupul a avut colaborari cu staruri precum Dr. Das (Asian Dub Foundation), Ralph Carney din San Francisco (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits ) și Mad Professor (care a mai lucrat cu Lee Perry de la Massive Attack). Trupa a apărut în filmul câștigător al Ursului de Aur, “Crossing the Bridge” de Fatih Akin, iar în acest an vor închide festivalul Balkanik!

Alături de cei de la Baba Zula,  pentru prima dată în România, se va afla Orchestra Salijevic din Serbia. Orchestra a devenit cunoscută după ce a jucat şi interpretat muzica din filmul “Underground”, al lui Emir Kusturica. Piesele lor “Kalashnjikov”  și      ”Mesečina” sunt astăzi două dintre cele mai mari hituri balcanice.

 Din Ungaria vor sosi alţi invitaţi care vor încinge atmosfera! Ternipe este una dintre cele mai autentice formații de muzică rromă. Trupa se bucură şi de aprecierea publicului românesc datorită piesei “Muro shavo kiki”.

Mahala Rai Banda, trupa din faimosul sat de lautari Zece Prăjini, care a făcut furori în lume datorită  vivacităţii ritmului şi mixului de  stiluri și genuri muzicale,va fi deasemenea prezentă . Muzica lor poate fi poziționată la intersecția dintre muzica lăutărească și muzica de club  “Balkan Beats”. Cel de-al doilea album al “regilor din mahala“ a fost votat printre cele mai bune albume ale anului 2009 de faimoasa revistă de muzică “Songlines”.  Cântecul lor “Magalageasca” (varianta originală și varianta remixată a lui Shantel) a apărut în filmul “Borat”.

        Tot din România vor urca pe scenă şi Taraf de Haidouks. Trupa de renume internațional este deținătoarea unui istoric impresionant având fani celebri precum Yehudi Menuhin și Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried’).

        Pe lângă spectacolele de muzică live, vizitatorii se pot bucura de alte surprize inedite precum degustările de cafea armenească şi târgul de handmade. În plus publicul va avea ocazia de a savura berbecuț turcesc, tocăniță, sârbească, gulaș şi alte specialităţi culinare asigurate de “Papa La Șoni” dar şi de a face cunoştinţă cu arta balcanică, în fiecare zi, începând cu ora 14.00.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Metropolis cu susținerea Primăriei Sectorului 5, Primăriei Generale a Capitalei și având ca sponsor principal Apa Nova București.

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.balkanikfestival.ro și www.facebook.com/balkanikfestivalro

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *