LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Serile Housing Stories - Episodul #5: Persoane fără adăpost

de veiozaarte  |  23 ianuarie, 2016  |  0 comentarii

Locuirea în spaţiul public este, pentru cele mai multe contexte postsocialiste, un fenomen nou dat fiind că politicile anterioare de locuire asigurau spaţii locative pentru o mare parte din populaţie. Începând cu 1990, pe fondul slăbirii (dispariţiei) politicilor de locuire şi al schimbării condiţiilor economice, tot mai multe persoane au ajuns (şi continuă să ajungă) să locuiască „în aer liber”, fără adăpost. Care este relaţia dintre identitatea personală şi cea socială, în cazul persoanelor fără adăpost, cum sunt cele două influenţate de lipsa unei locuinţe? Cum ajungi să locuieşti în stradă şi ce şanse ai să o părăseşti? Ce eforturi depun organizaţiile nonguvernamentale pentru sprijinirea persoanelor fără adăpost? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în spaţiul public, locuirea persoanelor fără adăpost.

housing-stories-afis

Asociaţia VIRA vă invită la proiecţia în premieră a episodului # Persoane fără adăpost, cel de-al cincilea din seria Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice.
„Oamenii stigmatizați sunt în mod constant conștienți de impresia pe care o fac asupra celorlalți și de consecințele acestei impresii (Goffman, 1963). De aceea, oamenii fără adăpost se înțeleg și se împrietenesc cu alți oameni ai străzii, cu care împart același stigmat social, sau cu oameni care lucrează cu aceste grupuri de persoane fără adăpost şi le cunosc stigmatul, dar în relația lor cu străinii oferă răspunsuri stereotipe. În rândul persoanelor care împărtășesc aceeași identitate stigmatizantă există relații de simpatie și camaraderie, mai degrabă decât sentimente de rușine și jenă. Persoanele fără adăpost sunt susceptibile de a se grupa împreună, ca prieteni, din cauza stigmatizării lor comune (Parker, 2012:33).” (Ciprian-Cosmin Voicila, cercetător în cadrul proiectului)

Printre invitatii la eveniment se numara Andrei Craciun moderator | Ileana Gabriela Szasz, regizor | Ciprian-Cosmin Voicilă, socilog.

Intrarea este Libera în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători).

Evenimentul este organizat de Asociatia VIRA in cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi” finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul programului programul PA17/RO 13 Promovarea Diversitatii Cultura si Arta din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/573146709501715/

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *