LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Lansare Catalog "I can see no revolution", de Nicolae Comănescu

de veiozaarte  |  29 septembrie, 2016  |  0 comentarii

Nicolae Comănescu I can see no revolution este un catalog de artist care va apărea la Editura Pandora M (parte din grupul Editorial Trei), septembrie 2016, coordonator de proiect/curator Ioana Marinescu.

Poster_Carusel_mic850

            Catalogul se va lansa la Cărturești Carusel în același timp cu o expoziție personală a lui Nicolae Comănescu. Simultan cu expoziția, în Bistro, la ultimul etaj, va avea loc un performance. Vizitatorii vor fi invitați să mănânce pe lucrările-mușamale ale lui Comănescu. Artistul recalibrează perspectiva asupra operei de artă: cum se vede lucrarea de sub halba de bere, față de ipostaza clasică, a lucrării atârnate în cubul alb al galeriei. Pentru artist e un ritual de trecere: de la Revoluției care promitea schimbarea în sloganuri puternice, la micșorarea ei și transformarea în zgomot de fundal. Și tricouri cu Che Guevara.

            I can see no revolution este un proiect care urmărește cea mai recentă perioadă de creație din opera lui Nicolae Comănescu. Publicul român a avut ocazia să vadă doar o serie din aceste lucrări, o altă parte fiind expusă la Galeria Petra Nostheide-Eÿcke, din Düsseldorf. Comănescu nu s-a considerat niciodată un artist activist, dar, ca persoană privată, a ieșit de fiecare dată în stradă pentru a se face auzit. La o privire mai atentă a lucrărilor sale, Revoluția este un subiect sensibil și puternic legat de viața sa personală, care s-a manifestat în pictura sa atunci când vlaga revoluționară a celor mai mulți murise, iar idealurile înălțătoare se mai auzeau doar seara la bere.

Ioana Marinescu

            Nevoia de șoc artistic e un fir roșu, un cîntar al reușitei în artă. Nicolae ne face graficul plastic al posibilității unei lupte sociale. Lupta nu e însă între ordine și haos, liniile sunt neclare, totul e inform și pictat cu scurgeri cromatice ce trimit mai degrabă la idea de acuplație și schimb de substanță decît la sentimentul că două blocuri distincte se înfruntă.

Dan Popescu

            Comănescu este un artist versatil care îmbină cu ușurință în lucrările sale umorul cu ironia și drama cu comedia. Este cunoscut pentru pictajele încărcate de culoare, textele ironic-mușcătoare (Liniștea interioară bucuria orișicui, Cine ține supărare… Ai în pula mea răbdare), picturile făcute cu praf și pulberi ilustrând peisaje din Berceni, fotografiile pixelate, textele neo-dadaieste (cum le numește Ruxandra Balaci) halucinante, sau videoanele turbat-precipitate din perioada Rostopasca (grup pe care l-a fondat alături de câțiva colegi de generație).

            Nicolae Comănescu s-a născut pe 14 noiembrie 1968 în Pitești. În 1998 a absolvit secția de pictură din cadrul Universității de Arte București, în grupa coordonată de Ion Sălișteanu.

A participat la numeroase expoziții personale și de grup, în România și în afara țării printre care și Bienala de la Veneția din 2001, alături de grupul Rostopasca Rostopasca insert in Context Network, 49 Venice Biennial, Romanian Pavilion, curator Alexandru Patatics; Nofocus-DEMO, Contemporanea, Istituto Tommaseo, curator Ruxandra Balaci, Trieste 2003; Grand Prix Remix (Visual Shampoo Consumer Product _ mid city shower version), Muzeul Național de Artă Contemporană, Galeria Etaj 3/4, curator Ștefan Tiron, București 2004; Beach Boy, Side B, IVAN Gallery, curator Andreiana Mihail, București 2006, Praf și pulbere, H’art Gallery, curator Dan Popescu, București 2010; Berceni, Muzeul Național de Artă Contemporană, curator Ruxandra Balaci, București 2011; OSTRALE´013 – Wir überschreiten den Rubikon / We cross the Rubicon, Dresda 2013 sau la Extension.ro, Triumph Gallery, curator Dan Popescu și Yana Samurova, Moscova 2016. Este reprezentat de H’art Gallery și de galeria Petra Nosheide-Eÿcke din Düsseldorf.

http://comanescu.blogspot.ro/.

EVENIMENTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *