LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Prima aplicatie de citit benzi desenate romanesti, by Jumatatea Plina

de veiozaarte  |  20 noiembrie, 2012  |  1 comentariu

Dacă zilele acestea toți editorii încarcă camioane și se gândesc cum să își plaseze cărtile cât mai vizibil la Gaudeamus, Asociatia Jumătatea plină urcă de zor în eter fișiere cu benzi desenate, recenzii, interviuri și chiar și un „concert de desen”, pentru a putea fi toate pipăite pe tablete și telefoane mobile: vom lansa ca test la Gaudeamus o aplicație special pentru astfel de lecturi digitale – Jumătatea plină app!

Dedicată exclusiv benzilor desenate românești, aplicația va putea fi descarcată gratuit de pe cele două mari rețele ce distribuie astfel de materiale pe plan mondial, App Store de la Apple și Google Play (pentru sisteme de operare Android). Gândită în primul rând ca un proiect de cercetare al celor mai noi tehnologii de lectură digitală pentru benzi desenate, realizarea sa a fost  posibilă prin Administrația Fondului Cultural National.

În lipsa existenței mijloacelor de publicare pentru tineri autori și tentați de popularitatea crescândă a cititului pe telefoane și tablete tot mai performante, Asociația Jumătatea plină dorește prin acest proiect cultural să reunească o categorie suficientă de consumatori de conținut digital ce vor putea interacționa pe viitor cu piața carții. Aplicațiile care difuzează carte, reviste, etc. special pe tablete și telefoane smart sunt diferite de paginile de web, un hibrid între acestea și cărțile de răsfoit. Prin publicarea de benzi desenate fără hârtie putem promova în special pe acei autori tineri ce au ales banda desenată ca formă de expresie artistică, aceasta fiind la rândul ei un hibrid între carte și film. Atunci când piața românească de carte se va extinde suficient pentru a include mai multe benzi desenate, acești autori vor fi astfel antrenați în relația cu publicul. Pe scurt, cunoscuți.

Proiectele Asociatiei Jumătatea plină legate de benzi desenate și publicarea acestora sunt numeroase, începând încă din 2006 când Octav Avramescu și Anamaria Pravicencu erau studenți la Paris și au inițiat o colaborare între Mircea Cărtărescu și Edmond Baudoin, autor francez recunoscut. In 2011, împreună cu editura Humanitas, au publicat romanul grafic ce a rezultat, Travesti. Au publicat și împreună cu editura Art două alte cărți, Broderii de Marjane Satrapi si Stigmata de Lorenzo Matotti. Ei sunt cei care animează și Librăria Jumatatea plină, găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană și Atelierul de serigrafie, ce tipărește artiști ilustratori în tiraje limitate.

Astfel, asociația Jumătatea Plină va avea un stand multifuncțional: banc cu tableta pentru testat app, librărie și atelier de serigrafie!

Am atașat câteva imagini ce detaliază butoanele prin care utilizatorii vor fi direcționați către principalele funcții ale aplicației, misiunea Jumătatea Plina app:


COMICS/RO, galeria post-web cu talente pe tablete și telefoane smart: sentiment local pentru experiment în benzi desenate și în publicarea lor;

MUSAFIRI, butonul de actualitate la eveniment sau conștiința înaltelor idealuri colective ale vieții culturale de specialitate: deschizător de drum, „Concert de desen” – spectacol ce a avut loc pe 28 octombrie la Conservator cu desen live de Kati Rickenbach și muzica lui Stockhausen, piesa Tierkreis, cântată de Ansamblul Propuls, dirijat de Alexandru Solonaru;

COMICULTURA, platforma ce operează ca exponent literar pentru cercetare & stil prin apropieri uluitoare între semnul grafic și cel literal: realizată de studenți la Litere coordonați de profesoara Mihaela Precup;

PUBLICATII, informații bibliofilice despre cei mai frumoși copaci morți, cărți și alte efemera, la care se adaugă câteva restituiri folosind cărămida pixelului.

“Așadar, cititori, cititoare, pentru infinite satisfacții, nu uitați, acestă versiune a aplicației este în teste și nu se va opri aici! Pentru a rămâne informați & dacă puteți să ne dați o mana de ajutor cu ștafeta progresului, vă așteptăm la standul nostru găzduit de Wallonie-Bruxelles în cadrul Gaudeamus”, spune Octav Avramescu, unul dintre fondatorii asociației.

EVENIMENTE

Un răspuns la “Prima aplicatie de citit benzi desenate romanesti, by Jumatatea Plina”

  1. […] is ”Jumatatea Plina” and it will be downloadable for free starting on the 1st January, 2013. Link (21/11/2012, Romanian, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *