LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

Povesti din Transilvania - primul docu-fiction by REEA

de veiozaarte  |  5 octombrie, 2011  |  3 comentarii

Războaie, comploturi, stăpâni dezbinaţi în lupta pentru putere şi ţărani gata să moară în numele credinţei. Aşa arăta Transilvania sfârşitului de secol XVII, un principat subordonat Porţii Otomane, condus de ungurii de religie calvină dar dominat numeric de românii ortodocşi.

În vrajba generală, un preot luminat reaprinde speranţa.Mai întâi familist convins, apoi soldat, Sava Brancovici ajunge mitropolit al Transilvaniei. Provenind dintr-o familie din Herţegovina, Sava, pe numele său de botez Simion, va marca istoria Transilvaniei.

Este înlăturat de mai multe ori, în funcţie de principii care s-au succedat la putere, dar reuşeşte timp de un sfert de secol să rămână cel mai însemnat conducător al românilor. Cronicile vremii îl compară chiar cu Mihai Viteazul.

În încercarea sa de a rezista presiunilor clericior calvini care vroiau să desfiinţeze cultul ortodox, Sava Brancovici caută ajutor în Rusia. Asta îi va pecetlui soarta. Va fi acuzat de complot împotriva principelui, de moravuri uşoare, va fi judecat și aruncat în temniţă.

E anul 1683. În inima Transilvaniei, distracţia începuse pe la mijlocul lui ianuarie. Conţi şi contese s-au adunat în castelul de la Eciu al baronului Kemeny pentru o vânătoare cum nu s-a mai văzut. Petrecerea n-a ţinut precum în poveşti, trei zile şi trei nopţi ci trei şi apoi alte trei săptămâni. Oaspeţii au gustat dansul ţigăncilor, dar şi beţia vînătorii. Şi au luat-o din nou de la capăt iar şi iar, până când ţigăncile au obosit iar vânatul a pierit. Musafirii vroiau sânge proaspăt. Aşa că baronul trimite să fie adus la castel cel mai mare dintre preoţii români, închis pentru trădare.
E chiar Mitropolitul Transilvaniei. În temniţele sângeroase în care este închis, Sava ştie că stăpânii pământurilor nu au iertare. De la cel mai puternic baron ungur, vine însă vestea ce poate schimba istoria. Sava e chemat în inima Transilvaniei, la un …botez.

Va fi începutul sau sfârşitul?

Cea mai entuziastă echipă de profesionişti video, media, foto, reunită de REEA Image Studio, a organizat proiecţia primului docu-fiction din serialul “Poveşti din Transilvania”.

Legende şi poveşti din jurul bisericilor de lemn sau inspirate din viaţa unor preoţi de excepţie care au ctitorit aceste lăcașuri de cult sunt prezentate într-o manieră inedită.

http://povestidintransilvania.ro/

EVENIMENTE

3 răspunsuri la “Povesti din Transilvania – primul docu-fiction by REEA”

  1. Dan MAȘCA spune:

    Multumim pentru acest !

  2. Dan MAȘCA spune:

    …articol 😉

  3. Roncea Felix spune:

    sal, felicitari tare documentar, inas nu inteleg de ce nu au tradus in engleza ce spun romanii !:-?? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *