LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

[17.03-24.03]

de Vera Ion  |  24 martie, 2010  |  1 comentariu

AFCN (Administratia Fondului Cultural National) a prezentat noile norme care vor fi introduse spre aprobarea sociatatii civile – din sectiunea categorii de concurs au fost scoase “interventia culturala” si “diversitatea culturala”, au fost adaugate inca doua categorii de patrimoniu, teatrul si dansul au fost comasate intr-o singura categorie, si s-a mai introdus inca o categorie, arhitectura. Societatea civila are termen pana vineri sa dea feedback. In mod normal ar trebui sa existe o luna in care socitatea civila sa dezbata public, discute si apoi sa dea feedback. De aceasta data, termenul s-a scurtat la 3 zile. Ministrul culturii este de de acord inca de pe acum cu aceste noi reglementari.

“Ca instituţie publică subordonată Ministerului Culturii şi Patrimoniului National, Administraţia oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale, persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale.” “Misiune- ADMINISTRATIA FCN este chemată să adopte acele strategii culturale care să îi permită selecţia în vederea finanţării a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale cu impact naţional şi internaţional, acoperind – prin fondurile colectate şi atrase – necesităţile crescute de resurse financiare ale proiectelor şi programelor iniţiate de operatorii culturali români.” (sursa) Pe scurt, AFCN este singura sursa “de stat” pentru sectorul artistilor  independenti.

Teatrul National va fi reconstruit din mai, pentru a se reveni la vechea formula cu palaria lui Caragiale pe acoperis. Costuri de constructie- aproximativ 50.000.000 euro. Noul site eRomania aprobat de curand de guvernul Boc va costa 500.000.000 euro. In curtea Palatului Parlamentului se va construi Catedrala Mantuirii Neamului, mai inalta decat Palatul Parlamentului. Catedrala va avea 110 metri inaltime, 12 lifturi si va costa 400 milioane de euro. Unii zic ca va arata ca turnul din Pisa. Capacitatea Catetdralei va fi de 5.000 de pelerini. Vor fi si spatii de mancare, pentru ca pelerinii au nevoie atat de hrana spirituala cat si fizica.

In aceeasi zi in care aflu de eliminarea categoriei “diversitate culturala” din program, aud in autobuz in spatele meu urmatoarea discutie: “- Era tigan tigan, sau… /-Nu, nu. Nu. Nu tigan, rom./- Astia sunt cele mai imputite gunoaie. Tiganii care ajung revolutionari. Trebuie impuscati astia, adunati in piata…/- Pe rand!/- Acolo executati./-Pe rand./ Acolo trebuie impuscati./- Pe rand ma sandu. Daca-ti spun ca pe rand.”

Cu o saptamana inainte, cand inca se pregatea petitia prin care se cerea lansarea concursului AFCN, in statie la Universitate, o tipa ma intreaba daca mai vine sau nu 783-ul. E tanara, palida si vorbeste foarte repede, nu ma priveste in ochi. Deduc din conversatie ca a fost/este studenta  la UNATC, imi zice ca sta la camin la Alba Iulia unde sunt 40 de caini care o ataca de cate ori merge acasa, si ca a facut o criza de ulcer de curand intr-un examen, a stat 6 minute in exemen pe scaun n-a miscat, crede ca a facut o criza de ulcer de la o bere pe care a baut-o intr-o seara si a doua zi dimineata inainte sa mearga la biserica pac a lovit-o acum e tarziu si daca nu mai vine 783 a pus-o ca trebuie sa schimbe atatea autobuze ai facut actoria o intreb da da n-am terminat nu ai ce sa faci cu actoria apoi vede 783-ul care se apropie exclama uite ca m-a ajutat sfanta paraschiva cat m-am rugat io la ea uite vezi ca ma ajuta saraca da am facut actorie da n-am terminat, da aveam talent, a venit una si mi-a zis ba da tu ai talent cand dadeam o proba cantam si zice ba da tu chiar ai voce. Intre timp se apropie 783, si ea se urca in autobuz strigand: “am voce am talent da… ma iei? Nu ma iei. ” Usile autobuzului se inchid.

http://www.afcn.ro/

http://www.alegeri.tv/blog/e-romania/

http://www.catedrala.ro/

http://www.zf.ro/eveniment/licitatia-anului-10-constructori-se-bat-pentru-renovarea-teatrului-national-cu-50-de-mil-cum-comentati-5541953/

EVENIMENTE

Un răspuns la “[17.03-24.03]”

  1. david spune:

    termenul de o luna nu este numai „normal” ci chiar legal. impus de legea 52/2003. deci, ca de obicei, institutii ale statului care incalca legea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *