MODULAB, laborator de medii noi
de Veioza Arte
| 12 mai, 2014
Modulab este o platformă deschisa de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Proiectele Modulab au la bază inovații tehnologice dezvoltate în cadru Do It Yourself, remixând tehnici de hacking cu tehnologii complexe de interactivitate, procedee avangardiste de fabricație digitală și efecte vizuale la granița dintre artă și știință. În cadrul Modulab a fost realizat, in 2006, primul sistem stabil de proiectie holografica, dar si primul ecran multitouch elastic, Tactil. In 2012 au adus scanarea si imprimare 3d in strada la festivalul Steet Delivery, unde doritorii se puteau scana si imprima 3D pe loc si, mai tarziu, au facut Pavilionul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Veneția interactiv.
Sediul Modulab, situat pe strada Viitorului, este construit in regim DIY de membrii echipei, de la planificarea si constructia cladirii si a intregului spatiu si pana la mobilier si finisaje. Curtea este deschisa deja de cativa ani unei restranse comunități de designeri, artiști, muzicieni, teoreticieni, ingineri, programatori, pasionați de tehnologie sau curioși și prieteni care s-au integrat natural în atmosferă si discuții. Din această perspectivă, Modulab funcționează ca un laborator deschis (open lab) ce oferă comunității un spațiu de desfășurare pentru diferite proiecte, unelte, know how dar mai ales contextul social ce catalizează colaborarea, experimentarea și inovația.
Unul dintre cele mai importante proiecte Modulab a fost producerea si organizarea primei expozitii de instalatii interactive din Romania, Symbiomorphogenesis, realizata de o echipa eterogena de designeri, ingineri, artisti si programatori. La nivel conceptual, expozitia interogheaza relatia dintre oameni si tehnologie vazuta ca simbioza in care ambii simbionti profita de celalalt pentru a evolua. Instalatiile expuse in cadrul MNAC si ulterior in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania functioneaza in simbioza cu publicul, reactionand in diverse moduri la prezenta si manifestarile acestuia, dar si intre ele, fiecare instalatie folosind input de la celelate. Rezultatul este un tip de habitat experimental in care miscarea fiecarui element este tradusa prin comportamentul celuilalt si in care oamenii si tehnologia formeaza un discurs unitar prin simpla lor prezenta laolalta.
In cadrul atelierelor in care au fost dezvoltate instalatiile s-au folosit tehnici de proiectare și fabricație avangardiste cum este proiectarea parametrică și fabricația digitală sau tehnologii complexe pentru partea interactivă. În urma atelierului s-au realizat primii muschi artificiali, animați de presiunea aerului, într-un mediu DIY. Senzori de câmp electrostatic și de radiațieinfraroșie, ce sunt capabili să sesizeze prezența organismelor vii, senzori de puls și culoare, microcontrollere precum Arduino si Raspberry care miniaturizeaza proiectele.
In aceasta perioada Modulab pregateste lansarea celui mai important proiect de pana acum, Gradina Viitorului, un mediu educational modular de arta, design si tehnologie, ce functioneaza de asemenea ca incubator de inovatie tehnologica si makerspace. In cadrul Gradinii Viitorului vor fi organizate cursuri si ateliere pentru toate categoriile de public, dar mai ales pentru cei cu un nivel avansat de cunostinte in diverse nise tehnologice in cautarea mediului potrivit pentru dezvoltarea lor.
Echipa MODULAB este format din Paul Popescu, Ioana Calen, Matei Popescu si Stefania Brad, care s-a alaturat recent echipei.
Lasă un răspuns