Animaţie pe 35 mm şi Storyboarding la Workshop-urile Anim’est 2011
La cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, pe lângă Puppet Animation Workshop şi atelierul din cadrul Minimest – dedicat copiilor, iubitorilor de film de animaţie le-au fost pregătite alte două workshop-uri care aşteaptă, începând de joi, 22 septembrie, înscrieri.
Scratch-o-topia, susţinută de animatorul canadian Steven Woloshen, va fi în mod cert o experienţă unică pentru pasionaţii de film, în cadrul acestui atelier de film de animaţie fiind prezentată una dintre tehnicile experimentale de realizare a unor secvenţe animate, fără ajutorul camerei de filmat. Mijloacele directe de animaţie presupun atât desenul pe peliculă de 35 mm cât şi scatch-ul, cadru cu cadru, cu ajutorul unor instrumente precum vopsele, creioane colorate sau cuttere. În cadrul workshop-ului de animaţie prin zgârieturi directe pe peliculă, desfăşurat în primul weekend al festivalului (8-9 octombrie), 15 participanţi vor putea crea, folosind diferite mijloace puse la dispoziţie de către organizatori, secvenţe animate. Steven Woloshen este unul dintre cei mai buni animatori specializaţi în tehnici directe de animaţie, în special scratch-o-topia. Workshop-ul se adresează pasionaţilor de animaţie cu vârsta de peste 16 ani. Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită, până pe 1 octombrie, pe adresa workshop@nullanimest.ro o scurtă bandă desenată din 10-12 cadre, incluzând în titlul mailului textul Scratch-o-topia.
Atelierul de Storyboarding, susţinut de animatorul Mihai Bădică, urmăreşte structurarea artistică a unui film prin intermediul storyboard-ului – transpunerea grafică a fiecărui cadru din decupajul regizoral – o etapă esenţială în crearea oricărui tip de film, live action sau de animaţie. Pornind de la idee şi până la descrierea detaliată a elementelor filmului, a acţiunii, a mişcării personajelor în cadru, determinarea lungimii cadrului, obiectivele cinematografice, mişcările de aparat, 20 de cursanţi vor trece în revistă genurile de povestire vizuală, insistând pe formele de expresie ale filmului de animaţie, în final realizând, cu ajutorul imaginaţiei şi a cunoştinţelor dobândite, propriul storyboard. Workshop-ul va avea loc în perioada 10-14 octombrie şi va fi suţinut de regizorul danez de origine română Mihai Bădică, primul animator profesionist de păpuşi din Danemarca şi pionierul stop-motion-ului românesc. Modalitatea de selecţie constă în trimiterea a cinci desene care să compună o poveste vizuală pe aceeaşi adresă: workshop@nullanimest.ro, menţionând în subiectul mailului textul: Storyboard.
Înscrierile la cele două workshop-uri se desfăşoară în perioada 22 septembrie-1 octombrie, iar rezultatele vor fi anunţate pe data de 5 octombrie, pe site-ul oficial Anim’est. Participarea la workshop-urile Anim’est este gratuită.
Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din București și în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim’est va organiza o ediție specială, la Chișinău, în Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membrul al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.
Parteneri instituționali: Centrul pentru Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București – ArCuB, Autoritatea Fondului Cultural Național – AFCN, Institutul Cultural Român, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez, Institutul Francez din București, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare
Parteneri: AXN, Sony, F64, Canyon, Adobe, Noumax, Canon, Senior Interactive, ODS, Mindshare
Transportator oficial: Tarom
Mașina oficială: Opel
Clubul festivalului: Ctrl-Shift
Partener media principal: Pro Cinema
Susținut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro
Parteneri media: Music FM, 24FUN, Evenimentul Zilei, Cocor Media Channel, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, Revista Arte şi Meserii, BeWhere, OOPS Media
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, 121.ro, b365.ro, Veiozaarte.ro, Cinemazing.ro, animationmagazine.eu, tilllate.com, Daazo.com, raluk.ro
Lasă un răspuns