LALELE, LALELE - prima premieră a anului la MACAZ
CinePOLSKA – filme poloneze la București
PEOPLE OF ROMANIA se lansează la galeria Simeza
All Stars For Outernational
La drum cu tata, un road movie plin de candoare, din 3 februarie în cinematografe

"Câteodată ajung la concluzia că sunt un prost util" - Interviu cu Anatol Mătăsaru

de Andrei Ionita  |  2 iulie, 2014  |  1 comentariu

Pe 7 aprilie 2009, la Chișinău izbucneau cele mai importante mișcări de stradă din istoria țării, ce aveau să fie considerate „prima revoluție incepută pe twitter„. Anatol Mătăsaru a fost unul dintre miile de moldoveni ieșiți pentru a protesta împotriva comuniștilor lui Voronin, după anunțarea rezultatelor alegerilor, care dădeau partidul comunist din nou câștigător. Cunoscut ca artist activist și critic fervent al regimului, Mătăsaru a fost arestat în data de 8 aprilie, fiind acuzat de organizarea manifestațiilor și de uzurparea puterii de stat, ținut o vreme în arest și bătut de polițiștii moldoveni. A fost eliberat la presiunile opiniei publice și a continuat să-și exprime nemulțumirile și să critice sistemul corupt prin intervenții în spațiul public, sperând totodată că într-o zi, cei care au comis abuzuri și i-au încălcat drepturile în 2009 vor fi pedepsiți.

portrait of matasaru

..

Anatol Mătăsaru este genul de artist care prin intervențiile și performance-urile sale testează reacțiile autorităților și a celor care intră în contact cu lucrările, având intenția de a scoate la iveală limitele acceptării libertății de exprimare, prejudecățile sau ideile fixe ale moldovenilor. Fie că iese la plimbare pe străzile Chișinăului însoțit de un porc îmbrăcat în procuror și un măgar îmbrăcat în polițist, fie că amplasează o sculptură falică pe scările procuraturii sau se costumează chiar el în porc, a devenit o tradiție ca pe 29 ianurie, în fiecare an, Anatol Mătăsaru să le facă un cadou procurorilor de ziua lor profesională. În rest lucrează ca specialist în IT și documentează video fiecare interacțiune pe care o are cu autoritățile și postează materialele pe Curaj.tv.

..

– interviu via email –

Sunteți unul dintre moldovenii care au ieșit în stradă în 7 aprilie, 2009 pentru a denunța falsificarea alegerilor parlamentare și corupția generalizată. De ce credeți că autoritățile de la acea vreme au încercat să vă transforme într-un lider al acelor mișcări? A fost doar o coincidență, un ghinion sau au fost și alte motive?

Am ieșit în stradă la 7 aprile 2009, fiindcă eram disperat de faptul că majoritatea votase liberalii, dar iarăși câștigaseră comunistii, de care eram sătul până în gât. Nu am fost nici un fel de organizator sau lider la manifestațiile din 7 aprilie 2009, dar mă simțeam obligat să fiu alături de ceilalți nemulțumiți în PMAN (Piața Marii Adunări Naționale, n.a.). Fierbea asfaltul. Sunt împotriva vandalismului, dar atunci n-am mai rezistat și m-am lăsat dus de  val. Și pentru că am aruncat cu pietre in Președinție, a doua zi prietenii mei din PG (Parchetul General, n.a.) au emis o ordonanță, unde eram alături de alți lideri politici, propus spre a fi imediat arestat ca uzurpator al  puterii de stat. Procomuniștii m-au făcut țap ispășitor și erau bucuroși că a venit momentul să se achite cu mine pentru atitudinea mea față de regimul lor.

Cred că e o tampenie din partea mea, dar  îmi pare rău că nu am fost condamnat și făcut uzurpator al puterii de stat în regimul comunist. Probabil și-au dat seama că voi rămâne în istorie, așa că Instanța mi-a scos acest capăt de acuzare.

De atunci toate lucrările dumneavoastră/intervențiile artistice sunt îndreptate împotriva autorităților. Ce efect au avut ele până acum?

La bunul început al revoltelor mele artistice, ținta mea era corupția în organele de drept. Nu aveam nimic cu politica și sincer îmi provoca repulsie orice politician al Republicii Moldova. Încă mai am această repulsie. În campania electorală din 2009  știam că dacă vin iar comuniștii, copiii mei nu mai au nici un viitor. De mine mai puțin îmi păsa. Să știți că datorită metodelor mele de a manifesta, cred că a suferit mult imaginea comuniștilor și mulți s-au dezis de ei, în campania electorală. Acele proteste împotriva regimului comunist mai vorbesc și azi și sunt întipărite bine în memoria cetățenilor.

Cum ajunge un specialist în IT artist vizual?

Acum nu regret că am frecventat un an școala de arte plastice, pe când eram copil. Am vrut să continui studiile în arte plastice sau arhitectură, dar soarta m-a băgat în științe exacte, fizică-matematică.

Povestiți-mi despre procesul de producție al lucrărilor dumneavoastră.

sunt procuror corupt 2

O formulă exactă nu am, dar știu exact că pornesc de la o idee, pe care o dezvolt inspirându-mă din diferite izvoare, apoi o las să mocnească în voie. Cât timp necesită să modelez o idee ca să-mi exprime conceptul, nici eu însumi nu cunosc. De multe ori m-am inspirat de la simple cuvinte sau fraze. Ca de exemplu: „societatea noastră e ca un ghem de limbrici” sau „astăzi cei din organele de drept sunt niște porci, măgari”.

La fel, în arta mea de protest, am găsit și rolul umorului, orgoliului, onestității, demnității, pentru a trezi discuții în societate.

Ce reacții provoacă intervențiile dumneavoastră trecătorilor?

Am avut un proiect, „kakArt”, în 2011, de ziua profesională a procurorilor. Orice exponat era confecționat din kakat/rahat/fecale și era destinat opiniei publice din Republica Moldova de la acel moment. Am verificat cetățenii să-mi spună ce vede fiecare în acele exponate. Am rămas uimit de cât de exact mi-au redat ce am reprezentat în acele lucrări. Eu consideram că exponatele sunt prea subtil redate și nu mulți le vor înțelege. La fel a fost și proiectul „Mentozaurul” din 2012, tot de ziua profesionala a procurorilor. Toate expozițiile sunt notorii deoarece de fiecare dată, la bază a fost ideea de a le face accesibile publicului. Observați că de fiecare dată mă strădui să le dau un titlu și o nouă idee artistică pentru a exprima un concept unde-mi păstrez stilul Mătăsaru.

De multe ori reacția autorităților la intervențiile dumneavoastră dau lucrării semnificații suplimentare și pun și mai mult în valoare mesajul ei. (de exemplu introducerea de către polițiști a unui falus uriaș din lemn în duba de poliție) Mizați pe reacțiile lor atunci când concepeți intervențiile?

Au recunoscut și unii lideri ai ONG-urilor din Republica Moldova , că ce a facut unul ca Mătăsaru pentru libertatea de exprimare, drepturile omului… ei n-au reușit  în activitatea lor. Nu în zadar aleg modul ăsta de exprimare la limita dintre critica legii și artă și joc pe această muchie de cuțit, numai pentru a demasca viiciile corupților din Republica Moldova. Cei vizați în operele mele, în arta mea de protest, până în prezent nu și-au dat seama că scopul și efectul protestelor mele este chiar reacția lor isterică.

În majoritatea lucrărilor dumneavoastră sunt prezente animale, vii sau sub formă de mascote, porcul fiind cel mai prezent. Ce semnificații au ele pentru dumneavoastră?

Practic, majoritatea cunoaștem fabulele lui Krylov, Donici și ce semnifică vulpea, lupul, măgarul… Cunoaștem din lecturi, dar nu dintr-o altă metodă, să zic teatrală, direct în stradă, cu eroi contemporani. Eu vreau să arăt publicului și o altă perspectivă în afară de cea pe care deja o știe.

Intervențiile dumneavoastră pun și o problemă legată de libera exprimare în spațiul public. Sunt pregătiți moldovenii pentru dialog și plurarism de idei?

Aceste proteste sunt și lecții pentru concetățeni apropo de dreptul la liberă exprimare, dreptul la protest – drepturi garantate de Constituția Republicii Moldova. Recunosc că intenționat recurg la huliganisme, lezarea demnității profesionale a tipului corupt, pentru că știu că legea nu-i apără pe demnitari și pe funcționari de astfel de luări de poziție și ei trebuie să accepte orice critică, oricât de dură ar fi. Mai mult, în Republica Moldova instanțele de drept n-au o practică foarte precisă și mai plutesc între libertaea de exprimare, judecata de valori, arta și Legea penală. Instanța din Republica Moldova nu m-a putut condamna, de exemplu, pentru gestul meu concret indecent în public, „Fuck You Kirill” sau „Kirill idi nahuy”, numai din cauza unor subtilități și a unor lacune din legile naționale și internaționale. De aceea, pentru fiecare nou proiect, consult Codul Penal și, desigur, nu iau in considerare orice mod de a mă exprima pentru a nu le atinge  viața privată și drepturile celor vizați de proteste.

matasaru-kiril850

Mai există cenzură în Moldova democratică.  Dacă da, cu ce e diferită față de cea din regimul comunist?

Să știți că regimul comunist oficial nu mai este la putere, dar au rămas comuniștii cu năravurile lor. Ei n-au plecat nicăieri. Datorită lor și a celor corupți am devenit cunoscut în lume.

Care e în prezent situația democrației și a drepturilor omului în Moldova? Au meritat sacrificiile făcute în aprilie, 2009?

Sacrificiile aduse în aprilie 2009 sunt folosite în continuare de meschini, în diferite perioade politice și în interese personale. Sunt conștient că nu e posibil de scăpat într-un an de răul făcut de comuniști în 80 de ani. Câteodată ajung la concluzia că sunt un prost util.

Este în prezent Moldova mai aproape de Europa decât de Rusia?

Sunt de părerea că vrajba între popoare e făcută din interese politice. Știu foarte bine ce reprezintă rusul din metropole și ce reprezintă cel din provincie. La fel și de europeni. Ceea ce se petrece acum mă face mai mult să-mi întorc spatele către politicieni și să-mi îndrept fața spre poporul simplu. Am prieteni și în Rusia și în Europa.

Care este în prezent situația proceselor pe care le aveți cu autoritățile moldovene?

În fiecare săptamână am procese de judecată. Îmi pare rău că pierd timpul prin Instanțe dar le și mulțumesc totodată că primesc lecții și cunoștințe practice în drept, cunoștințe ce mă ajută să supraviețuiesc în prezent în Republica Moldova.

matasaru procuratura

EVENIMENTE

Un răspuns la “„Câteodată ajung la concluzia că sunt un prost util” – Interviu cu Anatol Mătăsaru”

  1. Donciu spune:

    Bravo. Matasaru este un luptator cu scirboseniile societatii noastre, cu oamenii scirbosi si ticalosi care stau cocotati la putere si ne sug singele. n-o sa-l iert pe Ghimpu niciodata ca a fost presedinte de tara si a dat medalii tuturor lingailorr si nu s-a gindit ca Matesaru merita poate mai mult ca altcineva, sa fie rasplatit si el cu ceva pentru lupta lui originala cu comunistii si slugile lor din procuratura si MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *